Na hlavný obsah

V Dolnom Kubíne sa už elektromobil dá dobiť aj zo stĺpov verejného osvetlenia

Inovácia zvyšuje atraktivitu mesta aj pre návštevníkov.

V Dolnom Kubíne sa už elektromobil dá dobiť aj zo stĺpov verejného osvetlenia
Majitelia elektromobilov si svoje auto môžu dobiť už aj v Dolnom Kubíne. Foto: RTVS

Mesto Dolný Kubín sa zaradilo do zoznamu miest, kde si majitelia elektromobilov môžu dobiť svoje auto. Zároveň ide o tretie miesto na Slovensku, kde nabíjanie funguje zo stožiarov verejného osvetlenia.

Odštartovala to Bratislava, ktorú nasledoval Sabinov. Na výzvu ministerstva hospodárstva zareagovala dolnokubínska firma. Výsledkom je stožiar verejného osvetlenia ako nabíjacie zariadenie.

Okrem elektronabíjačiek prináša technológia podľa primátora Dolného Kubína Jána Prílepka viacero inovácií. „Mesto získa kvalitnejšie smart osvetlenie s viacerými možnosťami riadiť osvetlenie, znižovať a zvyšovať jeho intenzitu podľa potreby. Vie napájať aj ďalšie smart zariadenia, či už sú to rôzne senzory pohybu alebo ďalšie analytické zariadenia, ktoré môžu analyzovať pohyb vozidiel, chodcov, rôzne snímače čistoty ovzdušia alebo aj napájať kamery. Nezanedbateľnou výhodou je aj samotné napájanie elektromobilov.“

Aktuálne prebieha testovacia fáza, počas ktorej si majitelia môžu nabiť svoj elektromobil zadarmo. „Primárne v tejto fáze nie sú cieľovým užívateľom obyvatelia mesta Dolný Kubín. Je to pre nich, ale zvyčajne tí, ktorí majú elektromobil alebo nad ním uvažujú, majú riešené nabíjanie buď v rodinnom dome alebo vo svojej garáži. Predpokladáme, že sa zvýši počet ľudí, ktorí prechádzajú cez Dolný Kubín,“ povedal Peter Drozd zo spoločnosti Pema com pre Rádio Regina Stred. „Vodič si vozidlo odstaví a môže stráviť nejaký čas spoznávaním mesta alebo využívaním služieb,“ doplnil primátor.

Spoločnosť do budúcnosti nevylučuje využitie nabíjačiek aj na sídliskách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny