Na hlavný obsah

V dotazníku na sčítanie obyvateľov zostanú zachované dve otázky o národnosti

Štatistický úrad v tejto téme posilňuje marketingovú kampaň.

V dotazníku na sčítanie obyvateľov zostanú zachované dve otázky o národnosti
Na snímke sčítacie formuláre z roku 2011. Foto: TASR

V dotazníku na nadchádzajúce sčítanie obyvateľov ostane zachovaná aj otázka týkajúca sa druhej národnosti. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Úrad rozhodol v deň, v ktorom sa malo skončiť skrátené medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu opatrenia, ktorým 29. januára ŠÚ navrhol vypustiť z dotazníka druhú otázku týkajúcu sa národnosti. „Pripomienkové konanie ukázalo, že súčasne platný koncept sčítania národností nie je možné v takom krátkom období pred termínom sčítania zmeniť. Preto Štatistický úrad SR reaguje na predložené pripomienky aj na krátkosť času a sťahuje návrh. Dve otázky o národnosti tak zostávajú v platnosti,“ informoval predseda ŠÚ Alexander Ballek.

ŠÚ zároveň deklaruje, že v snahe eliminovať dosah diskusií k otázke o národnosti posilňuje marketingovú kampaň k tejto téme. „Veríme, že kampaň bude motivovať obyvateľov k odpovediam na tieto sebadeklaratórne otázky. Na kampani bude ŠÚ spolupracovať so zástupcami národnostných menšín,“ informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Iniciatíva ŠÚ v prípade vypustenia druhej otázky o národnosti prišla po tom, ako na takýto krok vyzval poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO). Podľa neho postavené otázky posilňujú asimiláciu príslušníkov národnostných komunít.

Následne skupina koaličných poslancov zo strán SaS, Za ľudí aj OĽANO vyzvala Balleka, aby tento návrh stiahol. Výzvu na zachovanie dvoch otázok o národnosti adresovala ŠÚ aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, taktiež splnomocnenci vlády, Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny i verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá upozornila na možnú protiústavnosť predloženej zmeny.

ŠÚ na kritiku, ktorá poukazovala nielen na možný rozpor s ústavou, ale i obchádzanie legislatívnych pravidiel vlády a nerešpektovanie dohodnutého konsenzu, reagoval tým, že sa návrhom snažil akceptovať aj iný koncept zberu dát. Návrh mal byť podnetom na diskusiu a snahou dať relevantný priestor obom stranám názorového spektra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko