Na hlavný obsah

V hlavnom meste sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie koronavírusu

Výsledky prinieslo opätovné pretestovanie pozitívnych.

V hlavnom meste sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie koronavírusu
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo na testovacom mieste na bratislavskom letisku. Foto: TASR

V Bratislave sa potvrdila silná prítomnosť britskej mutácie koronavírusu. Na odberných miestach, ktoré zabezpečoval magistrát, odhalili takmer 50 pozitívnych, mesto následne všetkým ponúklo možnosť nechať sa otestovať presnejšími PCR testami.

Na pretestovanie prišlo 28 ľudí. U jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu (falošne pozitívny). Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %,“ napísal na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že aj keď vzorka nie je veľká, zodpovedá diverzite spoločnosti, nakoľko opätovne testovaní boli z rôznych mestských častí a mali rôzny vek.

Vysoké percento infikovaných britskou mutáciou vírusu môže znamenať, že táto mutácia nám už svoju silu ukázala a pokiaľ nedôjde k prudkej zmene nášho správania a dodržiavania platných pravidiel, nemala by sa situácia výrazne zhoršovať,“ dodal Vallo s tým, že ak obyvatelia poľavia z obozretnosti, prítomnosť mutácie, ktorá je infekčnejšia, môže vyvolať prudký nárast infikovaných.

Ľudí s pozitívnym výsledkom testu Vallo vyzval, aby dodržiavali karanténu, pretože „je vysoká pravdepodobnosť, že môžu byť infikovaní práve agresívnejšou mutáciou.“

Magistrát tieto zistenia ponúkol vedeckej komunite, epidemiológom a vláde, ktorá s nimi môže pracovať pri ďalších svojich úvahách o plošnom testovaní a o otváraní škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny