Na hlavný obsah

V Liverpoole sa bude dať vyštudovať odbor The Beatles

Okrem iného sa zameria na význam formácie pre hudobný priemysel.

V Liverpoole sa bude dať vyštudovať odbor The Beatles
Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia svetoznámej britskej skupiny The Beatles zľava George Harrison, Paul McCartney, John Lennon a v pozadí na bicích Ringo Starr. Foto: TASR/AP

Liverpoolska univerzita ponúkne ako prvá na svete možnosť absolvovať štúdium zamerané na štvoricu zrejme najslávnejších rodákov tohto severoanglického mesta. Od septembra otvorí magisterský odbor The Beatles: Hudobný priemysel a odkaz. Odbor zameraný na legendárnu hudobnú skupinu je určený záujemcom o hudobný a kreatívny priemysel, ale aj zamestnancom múzeí, galérií alebo ľuďom z cestovného ruchu a zábavného priemyslu.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr utvárali v 60. rokoch minulého storočia podobu popovej hudby a preslávili aj svoje rodné mesto. Skupina, ktorá sa rozpadla v roku 1970, patrí medzi najúspešnejšie a najuznávanejšie kapely v histórii populárnej hudby. Dodnes žijú spevák a basgitarista kapely Paul McCartney (78) a bubeník Ringo Starr (80).

Odbor The Beatles: Hudobný priemysel a odkaz sa zameriava na význam formácie pre hudobný priemysel, populárnu kultúru či turizmus v 21. storočí, povedala vedúca programu Holly Tesslerová. „V tomto magisterskom štúdiu ide skôr o obsiahlejšie skúmanie dedičstva, cestovného ruchu a kultúry v Liverpoole a Británii než o úlohe, akú v tom zohrali The Beatles,“ citovala Tesslerovou agentúra DPA.

Vyučujúci Mike Jones však zdôraznil, že nový študijný odbor bude skúmať hlboký vzťah medzi skupinou a mestom. „Liverpool by nemal byť vnímaný len ako rodisko The Beatles, ale aj ako ich kolíska. To, čo dostalo The Beatles do sveta, bola čiastočne jedinečná kultúra Liverpoolu,“ povedal Jones.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet