Na hlavný obsah

V Nemecku odsúdili bývalého sýrskeho agenta, podieľal sa na zločinoch Asadovej vlády

Ide o prelomový verdikt súdu.

V Nemecku odsúdili bývalého sýrskeho agenta, podieľal sa na zločinoch Asadovej vlády
Na snímke Ijád Karíb, jeden z dvoch príslušníkov sýrskych tajných služieb obvinených zo zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mali dopustiť od apríla 2011 do septembra 2012, si ukrýva tvár pred vypočutím verdiktu v súdnej sieni v nemeckom meste Koblenz v stredu 24. februára 2021. Foto: TASR/AP

Súd v Nemecku v stredu (24. 2.) uložil Sýrčanovi trest väzenia v dĺžke 4, 5 roka za zločiny proti ľudskosti, ktorých sa vo vlasti dopustil v službách režimu sýrskeho autoritárskeho prezidenta Bašára Asada. Prokuratúra proces označuje za historický, keďže je podľa nej celosvetovo prvý proti vykonávateľom mučenia, ktoré riadil Asadov režim.

Štyridsaťštyriročný Sýrčan Ijád K., ktorý bol agentom sýrskych tajných služieb, je podľa súdu zodpovedný za mučenie a za obmedzovanie osobnej slobody. Toho sa dopustil na jeseň roku 2011, keď ako príslušník sýrskej tajnej služby dostal najmenej 30 protivládnych demonštrantov do väznice, o ktorej vedel, že v nej dochádza k mučeniu väzňov.

Prokuratúra preňho žiadala trest väzenia v dĺžke 5, 5 roka. Obhajoba naopak trvala na oslobodzujúcom verdikte pre výnimočnú situáciu. Uvádzala, že ak by Ijád K. rozkaz odmietol, ohrozil by tým seba. V prípade dezercie by mohol byť dokonca popravený. Obhajoba uvádzala, že sa síce podieľal na zatýkaní demonštrantov, zároveň ale nesplnil rozkaz strieľať na nich.

Odsúdený bol v rámci prelomového procesu

Ijád K., ktorý do Nemecka prišiel v apríli 2018 a o rok neskôr ho zadržali, je súdený v procese, v ktorom je hlavným obžalovaným Anvar R. Ten podľa prokuratúry viedol vyšetrovaciu jednotku, ktorej Ijád K. vypomáhal. Proces s Anvarom R., ktorému je pripisovaná zodpovednosť za zhruba šesť desiatok vrážd a mučenia 4 000 ľudí, sa začal vlani v apríli a ešte neskončil.

Médiá tento proces ostro sledujú. Prokuratúra a aktivisti obhajujúci ľudské práva ho označujú za prielom a za dôkaz, že vojnoví zločinci spravodlivosti neuniknú. Aktivisti zároveň dúfajú, že tieto informácie by mohli byť neskôr použité proti Asadovi – napríklad vtedy, keď už nebude prezidentom, alebo vtedy, keď budú voči nemu vznesené obvinenia zo strany Medzinárodného trestného súdu (ICC) alebo špeciálneho tribunálu OSN.

Sýrska vláda opakovane odmieta obvinenia, že jej bezpečnostné zložky počas občianskej vojny, pri ktorej prišli o život státisíce ľudí, zabíjali a mučili oponentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet