Na hlavný obsah

V Nigérii uniesli viac ako 300 študentiek

Nárast počtu únosov má súvisieť so štedrým výkupným od vlády.

V Nigérii uniesli viac ako 300 študentiek
Prázdna trieda v Nigérii po únose školáčok. Foto: SITA/AP

Neznámi ozbrojenci uniesli v noci na piatok (26. 2.) z dievčenskej školy v obci Jangebe na severozápade Nigérie 317 študentiek – stredoškoláčok. Podľa agentúry Reuters to potvrdila polícia.

Agentúra AFP dopoludnia s odkazom na učiteľa Sadiho Kawayua napísala, že nezvestných je vyše 300 školáčok. Miestna polícia neskôr informovala, že spolu s armádou odštartovala pátraciu akciu.

Podobné prípady sa kopia

V severnej Nigérii sa pre pôsobenie ozbrojených milícií zhoršila bezpečnostná situácia. Terajší únos detí je druhý za necelé dva týždne. Nemenovaní činitelia povedali agentúre Reuters, že nárast počtu únosov súvisí so štedrým výkupným, ktoré dáva vláda za prepustenie rukojemníkov.

Vláda ale opakovane poprela, že by únoscom dávala výkupné. Za únosmi v Nigérii stáli predovšetkým bojovníci teroristickej organizácie Boko Haram, teraz ale čoraz častejšie využívajú túto taktiku aj iné ozbrojené skupiny.

Neznámi ozbrojenci zabili minulý týždeň pri nočnom útoku na internátnu školu v Nigérii študenta a uniesli 42 ľudí vrátane 27 školákov. Doteraz ich neprepustili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet