Na hlavný obsah

V Rusku zaznameneli prvý prenos vírusu vtáčej chrípky na človeka

Šírenie infekcie sa podarilo zastaviť.

V Rusku zaznameneli prvý prenos vírusu vtáčej chrípky na človeka
Na snímke veterinár odoberá vzorky kačiciam v parku v indickom meste Džammú vo štvrtok 7. januára 2021. Foto: TASR/AP

V Rusku sa potvrdili prvé prípady prenosu vírusu vtáčej chrípky na človeka. Podľa televíznej stanice Rossija 24 o tom v sobotu (20. 2.) informovala riaditeľka Federálneho úradu pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľov (Rostpotrebnadzor) Anna Popovová.

Prenos vírusu H5N8 na človeka potvrdili pracovníci laboratória v Štátnom výskumnom centre virológie a biotechnológie Vektor.

Nakazili sa zamestnanci hydinárskej farmy

Popovová uviedla, že toto ochorenie bolo zistené u siedmich zamestnancov hydinárskej farmy v južnom Rusku, kde v decembri minulého roka zaznamenali ohnisko vtáčej chrípky. Vďaka okamžitému prijatiu príslušných opatrení sa podarilo šírenie infekcie zastaviť, dodala.

Šéfka Rospotrebnadzoru ďalej povedala, že všetci nakazení sa už z choroby vyliečili a sú v poriadku. Jej klinický priebeh bol u nich veľmi mierny. Zdôraznila, že vírus H5N8 sa môže prenášať z vtákov na človeka, ale zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose medzi ľuďmi navzájom. Takúto schopnosť však vírus môže časom nadobudnúť, keďže neustále mutuje.

„Objav týchto zmien, keď vírus ešte nezískal schopnosť prenosu z človeka na človeka, dáva nám všetkým, celému svetu, čas pripraviť sa na možné zmeny a včas reagovať adekvátne a zodpovedne — vyvinúť testovacie systémy a pripraviť očkovanie skôr, ako sa tento vírus stane pre ľudí patogénnejším a nebezpečnejším a nadobudne schopnosť prenosu z človeka na človeka,“ konštatovala Popovová. Dodala, že potrebné údaje boli pred niekoľkými dňami zaslané aj Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet