Na hlavný obsah

V USA zadržali manželku narkobaróna El Chapa. Čelí drogovým obvineniam

Mala mu pomáhať aj pri úteku z väzenia.

V USA zadržali manželku narkobaróna El Chapa. Čelí drogovým obvineniam
Na archívnej snímke Emma Coronelová Aispurová, manželka mexického drogového baróna "El Chapa" Guzmána. Foto: TASR/AP

Americké bezpečnostné zložky zatkli v pondelok (22. 2.) na letisku v štáte Virginia manželku mexického narkobaróna Joaquína Guzmána, známeho ako El Chapo, ktorému sa v minulosti niekoľkokrát podarilo senzačným spôsobom uniknúť z mexického väzenia. Emma Coronelová Aispurová čelí obvineniam z medzinárodného obchodu s drogami, informovalo ministerstvo spravodlivosti USA.

Úrady zatkli narkobarónovu manželku na letisku neďaleko Washingtonu, kde by mala v utorok (23. 2.) predstúpiť pred súd. Coronelová Aispurová čelí obvineniu zo sprisahania za účelom distribúcie heroínu, kokaínu a metamfetamínu do USA.

Podľa ministerstva tiež pomáhala Guzmánovi pri jednom z jeho útekov v roku 2015. Zároveň údajne plánovala jeho ďalší únik z väzenia, ku ktorému však už nedošlo. El Chapa totiž v januári roku 2017 vydali do USA, kde bol o dva roky neskôr odsúdený na doživotie.

Guzmán stál 25 rokov na čele jedného z najväčších a najviac násilných mexických kartelov Sinaloa. V USA ho uznali vinným za pašovanie veľkého množstva drog a za účasť na množstve vrážd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet