Na hlavný obsah

Vakcína Sputnik V prešla ďalšou fázou testovania, vykazuje účinnosť takmer 92 %

Úspešná je aj u najrizikovejšej skupiny.

Vakcína Sputnik V prešla ďalšou fázou testovania, vykazuje účinnosť takmer 92 %
Ruská vakcína Sputnik V. Foto: SITA/AP

Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V proti covidu-19 v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 %. Uvádza to štúdia, ktorú vydal v utorok (2. 2.) odborný časopis Lancet. Vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí, uviedla agentúra Reuters. Počas klinických testov nezaznamenali smrteľné komplikácie.

Tretej fázy klinických testov sa zúčastnilo takmer 20 000 osôb, z ktorých tri štvrtiny dostali vakcínu. Od začiatku testov sa 16 zaočkovaných ľudí nakazilo koronavírusom. V kontrolnej skupine, ktorá nebola zaočkovaná, to to bolo 62 osôb. Pri podaní dvoch dávok látky dosiahla účinnosť 91,6 %. V testoch sa tiež preukázalo, že látka zabránila rozvoju stredných a ťažkých prejavov ochorenia COVID-19.

Prípravok preukázal účinnosť 91,8 % aj u ľudí starších ako 60 rokov. Tí tvorili cez desať percent účastníkov tretej fázy testov. Počas nej fázy zomreli štyria účastníci, žiaden z nich však na komplikácie v súvislosti s očkovaním a vážne vedľajšie účinky nezaznamenali.

Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania vakcíny Sputnik V. Nová štúdia to podľa agentúry Reuters čiastočne napravila. „Uvedené výsledky sú jasné a vedecký základ očkovania bol preukázaný,“ uviedli v komentári v Lancete profesori Ian Jones a Polly Royová.

Rusko začalo používať prípravok Sputnik V už v auguste, ešte pred koncom klinických testov, za čo bolo kritizované. Látku zaregistrovali a kúpili aj niektoré zahraničné krajiny, napríklad Maďarsko či Argentína. Na konci januára požiadalo Rusko o schválenie vakcíny aj Európsku úniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet