Na hlavný obsah

Vakcínu proti koronavírusu už na svete dostalo viac ako 100 miliónov ľudí

Ako prvé začalo očkovať Rusko.

Vakcínu proti koronavírusu už na svete dostalo viac ako 100 miliónov ľudí
Zdravotná sestra v Maroku očkuje zdravotníckeho pracovníka vakcínou od firmy AstraZeneca. Foto: SITA/AP

Proti koronavírusu sa začalo očkovať koncom minuloročného novembra v Rusku. To svojim pre svojich obyvateľov vyvinulo vakcínu Sputnik V. Ako prvá európska krajina začala 8. decembra očkovať Veľká Británia, v polovici decembra sa s očkovaním v núdzovom režime pridali aj Spojené štáty. Európska únia rozbehla očkovací program 27. decembra.

Agentúra AFP uvádza, že k utorku (2. 2.) bolo zaočkovaných viac ako 101 miliónov ľudí v 77 krajinách sveta, teda 1,3 % celkovej svetovej populácie. Najrýchlejšie zo všetkých krajín zatiaľ postupuje Izrael, ktorý už zaočkoval viac ako 56 % všetkých svojich obyvateľov, z toho viac ako 35 % obyvateľov dostalo jednu dávku (obe dávky vakcíny dostalo 21 % ľudí).

V Európskej únii bolo zatiaľ podaných 12,7 miliónov dávok vakcíny, zaočkované sú teda približne 2,3 % populácie. Najlepšie je na tom Malta, kde zatiaľ zaočkovali 6,29 % populácie. Nasleduje Dánsko (4,66 %) a Írsko (4,05 %). Na Slovensku je už zaočkovaných 142 751, za pondelok (1. 2.) za ich pribudlo 8 456.

Podľa dostupných zdrojov bolo zatiaľ úplne alebo pre núdzové používanie vo svete schválených deväť vakcín proti koronavírusu. Európska únia schválila schválila pre podmienečné používanie očkovacie látky od firiem Moderna, Pfizer a BioNTech a najnovšie aj látku od firmy AstraZeneca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet