Na hlavný obsah

Vandali nasprejovali niekoľko hákových krížov na dom belgického premiéra

Belgická vláda čelí v posledných dňoch silnej kritike.

V noci na pondelok (1. 2.) sa na fasáde súkromnej ​​rezidencie belgického premiéra objavilo sedem hákových krížov nasprejovaných jasne zelenou farbou. Neďaleko domu, ktorý vlastní Alexander De Croo, sa v sobotu (30. 1.) večer stretli priaznivci extrémistickej pravice. Belgická polícia začala vyšetrovať poškodenie domu, spojitosť s akciou pravice sa ale podľa kriminalistov nenašla, píše agentúra AFP.

„Predseda vlády ľutuje škody spôsobené na jeho súkromnom dome a najmä skutočnosť, že sa niekto snaží zastrašiť jeho rodinu a deti,“ uviedol v tlačovom vyhlásení premiérov úrad. Liberál De Croo, ktorý je na čele vlády od októbra, žije v dome s manželkou a deťmi.

Podľa belgických médií zvolalo sobotňajšie stretnutie pravicové hnutie Ons Land (Naša krajina). Účastníci akcie sa pokúsili dostať k domu ministerského predsedu, polícia im v tom však zabránila.

Belgická vláda čelí v posledných dňoch silnej kritike zo strany flámskych nacionalistov, najväčšej opozičnej strany, že prijaté protiepidemické opatrenia sú nedemokratické, pripomína AFP. Vláda zakázala ľuďom od stredy do konca februára vycestovať z Belgicka „bez oprávneného dôvodu“ bez toho, aby toto obmedzenie konzultovala s parlamentom.

V nedeľu (31. 1.) sa v Bruseli uskutočnilo niekoľko protestných stretnutí proti reštrikciám. Polícia preventívne zadržala približne 500 ľudí s cieľom zabrániť väčším demonštráciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet