Na hlavný obsah

Vašečka má k novele školského zákona zásadnú výhradu, týka sa transgender osôb

Návrh novely v parlamente nepodporí.

Vašečka má k novele školského zákona zásadnú výhradu, týka sa transgender osôb
Na snímke poslanec NR SR Richard Vašečka počas rokovania parlamentu. Foto: TASR

Predsedovi školského výboru Národnej rady (NR) SR Richardovi Vašečkovi (OĽANO) prekáža časť novely školského zákona, ktorá sa venuje transgender osobám. Nesúhlasí s tým, aby školy museli meniť doklad o získanom vzdelaní osobám, ktoré si neskôr zmenili pohlavie.

Vašečka vyhlásil, že takúto zmenu určite nepodporí a svojim kolegom odporučí postupovať podobne. „S určitosťou viem, že problém s tým majú aj naši koaliční partneri,“ uviedol na sociálnej sieti. Novela by mala do parlamentu prísť v máji, v pondelok (8. 2.) sa ukončilo jej medzirezortné pripomienkové konanie.

„Napriek tomu, že s pánom ministrom školstva vedieme od volieb korektný dialóg a takmer vždy sa vieme dohodnúť bez väčších problémov a bez toho, aby sme robili tlačovky alebo si niečo odkazovali cez médiá, tentoraz sme narazili na zásadný rozpor, ktorý sa nedá vyriešiť len medzi štyrmi očami,“ vyhlásil s tým, že v tomto prípade má zásadnú výhradu a svoje pripomienky ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) avizoval prvýkrát už pred viac ako mesiacom.

Zmena v zákone by napríklad znamenala, že škola by musela na požiadanie vydať maturitné vysvedčenie so ženským menom osobe, ktorá absolvovala školu ako chlapec. Novela okrem toho prichádza so zmenou 300 ďalších bodov zákona o výchove a vzdelávaní, zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a zákona o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení. „Viaceré z nich oceňujem a podporujem,“ dodal Vašečka.

Spomínanou výhradou sa zaoberajú aj dve petície, ktoré za krátky čas podpísali desaťtisíce ľudí. K novele má pripomienky aj mimoparlamentné KDH, ktoré odmieta úpravu, vďaka ktorej by mohli transgender osoby utajiť svoje pôvodné pohlavie. Pravdivé informovanie o pohlaví je podľa hnutia dôležité aj pre ochranu súkromia a bezpečnosti žien.

Vašečka dodal, že k návrhu novely bolo počas pripomienkového konania ministerstvu adresovaných viac ako 800 pripomienok, z toho viac ako polovica tzv. zásadných. Poslanci by o novele mali rozhodovať v máji. „Pevne verím, že už so zapracovanými oprávnenými pripomienkami a bez kontroverzných bodov,“ uzavrel poslanec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko