Na hlavný obsah

Vatikán pohrozil prepustením zamestnancom, ktorí odmietnu očkovanie

S vakcináciou začal v polovici januára.

Vatikán pohrozil prepustením zamestnancom, ktorí odmietnu očkovanie
Na snímke príslušníci Švajčiarskej gardy a v pozadí pápež František v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.

Vatikán pohrozil prepustením zamestnancom, ktorí sa odmietajú nechať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Výnimkou sú tí, ktorí sa nemôžu nechať očkovať zo zdravotných dôvodov.

Cirkevný štát začal s vakcináciou v polovici januára. Šéf vnútorných záležitostí Vatikánu, kardinál Giuseppe Bertello, zamestnancov upozornil, že odmietnutie očkovania môže byť dôvodom na stratu zdravotnej spôsobilosti pre prácu vo Vatikáne. To podľa tamojších zákonov môže viesť až k rozviazaniu pracovného pomeru. Zamestnancom, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, hrozí presunutie na inú funkciu, zostane im ale ich pôvodný plat.

Vatikán vyžaduje očkovanie aj od novinárov, ktorí budú sprevádzať pápeža Františka na ceste do Iraku na začiatku marca. Cirkevný štát tvrdí, že má dostatok dávok pre všetkých svojich zamestnancov, ktorých je zhruba 3 000. Zaočkovať sa už nechal aj samotný František, ktorý vakcináciu opakovane podporil. Hlava katolíckej cirkvi ale zároveň vyzvala na spravodlivejšiu a solidárnejšiu distribúciu očkovacích látok.

Vo Vatikáne sa koronavírusom nakazilo za posledný rok zhruba 30 ľudí, väčšinou išlo o príslušníkov Švajčiarskej gardy a iných zriadencov. Na konci decembra sa nákaza potvrdila aj u dvoch blízkych spolupracovníkov pápeža, kardinálov Giuseppeho Bertella a Konrada Krajewského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet