Na hlavný obsah

Vážna rana pre demokraciu v krajine, hovorí svet o prevrate v Mjanmarsku

Vojenský prevrat odsúdili OSN i USA.

Vážna rana pre demokraciu v krajine, hovorí svet o prevrate v Mjanmarsku
Priaznivci mjanmarskej armády v uliciach bývalého hlavného mesta Mjanmarska Rangún. Foto: SITA/AP

Spojené štáty, Austrália a OSN vyjadrili znepokojenie z najnovšieho vývoja v Mjanmarsku, kde tamojšia armáda vyhlásila v pondelok (1. 2.) rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

„USA sú proti každému pokusu zmeniť výsledok nedávnych volieb alebo zamedziť prechodu Mjanmarska k demokracii a zasiahnu voči zodpovedným osobám, ak tieto kroky neodvolajú,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zároveň uviedol, že armáda musí „rešpektovať vôľu obyvateľov Mjanmarska, ktorú vyjadrili 8. novembra v demokratických voľbách“. „Spojené štáty stoja pri obyvateľoch Mjanmarska v ich snahách o demokraciu, slobodu, mier a rozvoj,“ dodal s tým, že o najnovšej situácii v Mjanmarsku informoval aj prezidenta Joea Bidena.

Biden neskôr vyzval mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu. „Medzinárodné spoločenstvo by sa malo spojiť do jedného hlasu a vyvíjať tlak na barmskú armádu, aby sa okamžite vzdala moci, ktorú si uzurpovala,“ uviedol.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vyzvala mjanmarskú armádu, aby „rešpektovala zákony, riešila spory zákonnými mechanizmami a okamžite prepustila všetkých civilných lídrov a ďalšie nezákonne zadržané osoby“.

Zasadne Bezpečnostná rada OSN

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa svojho hovorcu Stephana Dujarrica „dôrazne odsudzuje“ zadržanie de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších politikov. „Tento vývoj predstavuje vážnu ranu pre demokratické reformy v Mjanmarsku,“ konštatoval v mene generálneho tajomníka Dujarric.

Vyhlásil, že novembrové voľby poskytli Národnej lige za demokraciu, ktorú vedie Su Ťij, silný mandát, „odrážajúci jasnú vôľu obyvateľov Mjanmarska pokračovať v ťažko získanej ceste demokratických reforiem“. Guterres vyzval armádu, aby rešpektovala vôľu ľudu, dodržiavala pravidlá demokracie a všetky spory riešila pokojným dialógom.

Bezpečnostná rada OSN sa plánovala vo štvrtok (4. 2.) zaoberať Mjanmarskom na zasadaní, na ktorom mala byť prítomná aj osobitná vyslankyňa OSN pre túto krajinu Christine Schranerová Burgenerová. Predpokladá sa, že zasadnutie by sa mohlo vzhľadom na najnovší vývoj uskutočniť skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet