Na hlavný obsah

Vedci sú o krok bližšie k odhaleniu pôvodu Stonehenge

Našli miesto, z ktorého boli niektoré kamene premiestnené.

Vedci sú o krok bližšie k odhaleniu pôvodu Stonehenge
Na snímke východ slnka v Stonehenge počas letného slnovratu. Pri tejto príležitosti miesto navštevujú tisíce turistov. Foto: SITA/AP

Kamenný monument Stonehenge stojí už päťtisíc rokov a archeológom sa až teraz podarilo odhaliť, odkiaľ pochádzajú takzvané modré kamene, ktoré tvoria jeho súčasť. Pozostatky podobného monumentu na západe Walesu naznačujú, že tunajšie kamenné bloky boli demontované, presunuté a použité na stavbu Stonehenge. Objav zverejnili v piatok (12. 2.) v novej štúdii v archeologickom magazíne Antiquity.

Zistenia archeológov by mali vysvetliť, prečo boli monolity presunuté tak ďaleko aj napriek tomu, že v ich blízkosti stála väčšina podobných kamenných kruhov z toho istého obdobia.

Dva takmer identické kamenné kruhy

Vedci veria, že niektoré kamenné bloky, ktoré boli použité pri stavbe Stonehenge v blízkosti Salisbury na juhozápade Anglicka, boli použité pri skoršej stavbe vzdialenej 280 kilometrov na juhozápade Walesu. Tím vedcov z University College London (UCL), ktorý je za týmto objavom, hovorí, že obe stavby spájajú kľúčové prvky.

Takmer identický kamenný kruh s priemerom 110 metrov, čo je tiež priemer priekopy obklopujúcej Stonehenge, je známy ako  Waun Mawn. Oba kruhy spája aj presné nasmerovanie na východ slnka počas letného slnovratu.

Podľa vedcov práve odtiaľto pochádzajú takzvané modré kamene, ktoré mohli byť presunuté pravekými staviteľmi. Tí ich premiestnili a použili pri stavbe Stonehenge, keď sa ich spoločnosť sťahovala na nové miesto.

S ľuďmi odišli aj kamene

Waun Mawn je jedným z najstarších kamenných kruhov v Británii. Je to zároveň tretí najväčší kamenný kruh v krajine a jeho okolitý región bol okolo roku 3 000 pred Kristom dôležitým a pomerne husto osídleným územím. Život v tejto lokalite sa, ako sa zdá, ukončil náhle.

„Je to ako keby zmizli. Možno väčšina ľudí migrovala na nové územie a vzala si so sebou aj kamene, ktoré boli pre nich súčasťou identity,“ povedal archeológ Mike Parker Pearson z UCL pre agentúru AFP.

Monument Waun Mawn v Pembrokeshire, postavený na Salisbury Plain, tvorilo približne 80 modrých kamenných blokov. Nebol jediným kamenným monumentom, ktorý bol zrecyklovaný pri stavbe Stonehenge, myslí si Pearson. „Možno ich je na týchto kopcoch viac a čakajú na svoje objavenie. Kto vie? Niekto bude mať dosť šťastia, aby ich našiel,“ dodal vedec, ktorý stál v čele archeologického výskumu.

V skúmanej lokalite stoja iba štyri kamene. V roku 2010 vedci premýšľali o tom, že tieto kamene zrejme boli súčasťou kamenného kruhu, ale prvotné geofyzikálne štúdie neboli pre nich dostatočne presvedčivé, preto sa vtedy rozhodli sústrediť na iné lokality, uvádza CNN. Skúšobným výkopom na mieste v roku 2017 sa našli dve prázdne kamenné diery, ale pozemné radarové prieskumy boli stále neúspešné, takže tímu nezostávalo nič iné, ako urobiť výskum staromódnym spôsobom a kopať. Vykopávky v roku 2018 odhalili prázdne kamenné diery, ktoré potvrdili, že štyri zvyšné kamene boli súčasťou bývalého kruhu.

Po rádiokarbónovom preskúmaní priehlbín po kameňoch na juhozápade Walesu vedci zistili, že kamene, ktoré tu stáli, boli postavené o 400 rokov skôr, než Stonehenge.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet