Na hlavný obsah

Viac ako dvestoročnú banícku šachtu odkúpila obec, chce ju zachrániť pre budúce generácie

Šachtu v Hodruši-Hámre čaká nová budúcnosť.

Viac ako dvestoročnú banícku šachtu odkúpila obec, chce ju zachrániť pre budúce generácie
Na snímke industriálny areál v stredoslovenskej obci Hodruša-Hámre. Foto: RTVS

Obec Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica má za sebou bohatú banícku minulosť. Jej obyvatelia teraz bojujú o to, aby sa pre ďalšie generácie podarilo zachovať tamojšiu vzácnu technickú pamiatku – Šachtu Mayer.

Šachtu, ktorá je ako súčasť pamiatok v okolí Banskej Štiavnice zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, vyhĺbili v rokoch 1805 až 1808. „Tento povrchový areál je zaujímavý tým, že tvorí industriálne dedičstvo, zároveň sa v jej bezprostrednej blízkosti nachádza novšia šachta Mayer 2, a teda dá sa porovnať vývoj banskej techniky zo začiatku a z konca 20. storočia,“ povedal pre televízny regionálny magazín Regina predseda Banskoštiavnicko-hodrušského baníckeho spolku Richard Kaňa.

Pozrite si viac v reportáži, ktorú pripravilo Regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Obec sa šachtu rozhodla odkúpiť, pretože chátrala. „Plánujeme z nej urobiť kultúrnospoločenské aj muzeálne prostredie,“ predstavil víziu obce starosta Jozef Uram. Pri obnove šachty budú spolupracovať s krajským pamiatkovým úradom, pamiatkovým úradom v Banskej Štiavnici aj so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave.

V šachte sa nachádza aj „čerešnička na torte“ v podobe najstaršieho pôvodného elektrického ťažného stroja, ktorý sa zachoval na území Slovenska. Stroj pochádza z roku 1907 a slúžil na prepravu materiálu aj osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny