Na hlavný obsah

Vláda nedala zelenú vakcíne Sputnik V. Uznesenie vetovala Remišovej strana

Koaličný partner podľa premiéra vytiahol najvyššiu zbraň.

Vláda nedala zelenú vakcíne Sputnik V. Uznesenie vetovala Remišovej strana
Na snímke zásielka ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Vláda neschválila uznesenie o zabezpečení vakcíny Sputnik V. Povedal to vo štvrtok (18. 2.) minister zdravotníctva Marek Krajčí. Premiér Igor Matovič (obaja OĽANO) spresnil, že koaličná strana Za ľudí ho vetovala.

Šéf rezortu zdravotníctva vysvetľoval, že v situácii, keď do nemocníc každý deň pribúdajú noví pacienti, je riešením rýchle očkovanie. Preto zvolal pandemickú komisiu, aby na základe odporúčania odborníkov prišla s návrhom na zabezpečenie dostatočného množstva ruskej vakcíny.

Uznesenie označil za veľmi ústretové a zdôraznil, že očkovanie vakcínou Sputnik V by bolo založené na absolútnej dobrovoľnosti. „Vieme, že občania majú o ňu záujem, mnohí by sa vďaka nej dokonca nechali zaočkovať,“ povedal. „Žiaľ, toto uznesenie sa nepodarilo prijať, pretože koaličný partner na vláde ho vetoval,“ skonštatoval.

Mohli prísť desiatky tisíc dávok

Aj podľa Matoviča je kľúčovým východiskom zo zlej situácie maximálne zrýchlenie očkovania.

„Za posledné dva týždne som strávil mnoho hodín rozhovormi s ľuďmi v Ruskej federácii o zabezpečení vakcíny Sputnik V pre Slovenskú republiku. Už budúci týždeň sme mohli mať k dispozícii 160 000 dávok,“ povedal.

„Veľmi ma za tejto situácie mrzí, že koaličný partner dnes vytiahol najvyššiu zbraň a v podstate povedal, že na Slovensku sa o Sputniku vôbec ani baviť nebudeme,“ uviedol premiér.

Prísny proces registrácie

„Všetky vakcíny, ktoré používame na Slovensku, musia byť zaregistrované prísnym procesom – Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Rovnaký meter musí platiť pre všetky vakcíny. Ak pri vakcínach, ktoré sa vyrábajú v krajinách EÚ, čakáme na proces registrácie, musíme tento postup dodržať pri všetkých iných vakcínach,“ reagovala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Práve registrácia zabezpečuje to, že vakcíny sú bezpečné. Niektoré posudky súhlasia s vakcínou, ale zároveň uvádzajú, že musia byť splnené legislatívne a formálne požiadavky registrácie. Sú to prísne štandardy, na ktorých sme sa dohodli, lebo zabezpečujú ochranu ľudí,“ doplnila. „Vakcíny pre stovky tisíc ľudí sa nemôžu používať bez registrácie. Ak tak chce minister zdravotníctva urobiť, nemôže sa skrývať za kolektívne rozhodnutie vlády,“ uzavrela.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dodala, že s uznesením mala strana aj právny problém. „Sputnik patrí medzi vakcíny, pre ktoré platí centrálna registrácia EMA. Národná registrácia nie je možná.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko