Na hlavný obsah

Vlhovej obhajoba zlata nevyšla, v obráku sa nezmestila ani medzi elitnú desiatku

Titul získala Lara Gutová-Behramiová.

Vlhovej obhajoba zlata nevyšla, v obráku sa nezmestila ani medzi elitnú desiatku
Petra Vlhová na trati obrovského slalomu. Foto: SITA/AP

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová získala v roku 2019 zlatú medailu na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v disciplíne obrovský slalom, o dva roky neskôr však tento úspech nezopakovala. Vo štvrtkových (18. 2.) pretekoch v talianskom stredisku Cortina d’Ampezzo obsadila až dvanástu pozíciu. Svetovou šampiónkou v „obráku“ sa stala Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová v čase 2:30,66. Rodáčka z Liptovského Mikuláša na ňu stratila 1,90 s. Priamy prenos vysielala RTVS na Dvojke.

Na strieborný stupienok vystúpila Mikaela Shiffrinová. Američanka stratila na víťazku obrovského slalomu v dramatickom finiši len dve stotiny sekundy. Rakúšanka Katharina Liensbergerová berie bronz, na Shiffrinovú stratila 0,09 s.

„Nechcem bližšie komentovať umiestnenie Vlhovej v obrovskom slalome. Myslím si, že si to musia vyhodnotiť v tíme a oni najlepšie vedia, čo sa stalo a či mohla byť vyššie. V slalome však môže Petra opäť patriť medzi favoritky. Je to jej najsilnejšia disciplína,“ povedala pre RTVS bývalá reprezentantka SR Veronika Velez-Zuzulová.

Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová získala zlato v obrovskom slalome. FOTO: TASR/AP

Komplikácie už po 1. kole

Dvadsaťpäťročná Slovenska so štartovým číslom tri prišla do cieľa svojej jazdy na druhom mieste so stratou 83 stotín sekundy na vtedy vedúcu Švajčiarku Michele Gissinovú, pred ktorú sa neskôr dostala aj Gutová-Behramiová. Tú neskôr na čele nahradila Shiffrinová výborným výkonom v dolnej časti trate.

Vlhová na Shiffrinovú strácala 1,17 sekundy, za treťou Gutovou-Behramiovou zaostávala o 1,09 sekundy. V druhom kole si Slovenka svoju pozíciu ešte zhoršila o jeden stupienok. A to aj napriek tomu, že staviteľom druhého kola bol Vlhovej tréner Livio Magoni a mala v ňom deviaty najlepší čas.

Zatvorenejšie bránky

Magoni nachystal pre lyžiarky omnoho zatvorenejšie bránky, keď zatočil trajektóriu najmä v strmších úsekoch. Vlhová však už na prvom medzičase prišla o náskok na priebežne vedúcu Rakúšanku Ramonu Siebenhoferovú, nevedela nájsť rytmus a napriek snahe o agresívnu jazdu si pohoršila.

Petra Vlhová bola obhajkyňou zlata v tejto disciplíne z Aare 2019, na najcennejší kov vtedy útočila z druhej priečky po prvom kole. Slovenka v obrovskom slalome doteraz dosiahla štyri víťazstvá vo Svetovom pohári a osemkrát sa v tejto disciplíne dostala na pódium.

Shiffrinová na MS stále nezískala zlato v obrovskom slalome, na predchádzajúcich dvoch šampionátoch brala striebro aj v St. Moritzi 2017 a bronz v Aare 2019. Shiffrinová je však úradujúcou olympijskou šampiónkou v obrovskom slalome a na aktuálnych MS už získala najcennejší kov v kombinácii a bronz v super G. Švajčiarka Gutová-Behramiová brala zlato už zo zjazdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport