Na hlavný obsah

Vo Fínsku objavili nový, jedinečný variant koronavírusu

Či je nebezpečnejší, potvrdí až výskum.

Vo Fínsku objavili nový, jedinečný variant koronavírusu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo Fínsku sa objavil nový variant koronavírusu. Označili ho Fin-796H, či je však infekčnejší než tie doterajšie, nateraz nie je známe. Potvrdiť to musí až prebiehajúci výskum. Informoval o tom vo štvrtok (18. 2.) telerozhlas YLE.

Vedci z laboratórií Vita Laboratoriot v Helsinkách uviedli, že variant Fin-796H vykazuje niektoré mutácie, ktoré sa predtým našli v britskom a juhoafrickom variante. Tie v kombinácii vytvárajú „jedinečný“ variant.

PCR testy, ktoré hľadajú konkrétne genetické sekvencie v RNA, ho podľa vedcov nemusia rozpoznať tak dobre ako už existujúce. „Variant bol objavený u pacienta minulý týždeň, takže podrobnosti o infekčnosti a potenciálnej rezistencii tohto kmeňa proti vakcínam zatiaľ nie sú známe,“ cituje YLE výskumníčku Taru Meriovú.

Virológ z univerzity v meste Turku Ilkka Julkunen zatiaľ nevidí dôvod na znepokojenie. „Nemáme nijaké presvedčivé dôkazy o tom, že by bol tento nový kmeň nákazlivejší alebo mal vplyv na imunitu ľudí, ktorí sa už nakazili alebo boli zaočkovaní,“ uviedol v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet