Na hlavný obsah

Vo väzení strávil 18 rokov za zločiny, ktoré nespáchal. Poliakovi priznali rekordné odškodné

Jeho nevinu potvrdili aj nové testy DNA.

Poľský súd v pondelok (8. 2.) nariadil vyplatenie rekordného odškodného vo výške 13 miliónov zlotých (zhruba 2,9 milióna eur) Tomaszovi Komendovi, ktorý strávil 18 rokov za mrežami za zločiny, ktoré nespáchal. Prípad terajšieho štyridsiatnika šokoval Poľsko a pravicová vláda ho vyzdvihla ako príklad nutnosti hlbokých zmien v súdnom systéme, uviedla agentúra AP.

Jasné alibi

Komendu zatkli v roku 2000 pre údajné znásilnenie a vraždu 15-ročného dievčaťa na novoročnej dedinskej diskotéke neďaleko Vroclavu z roku 1997. Za tieto činy ho odsúdili na 15 rokov vo väzení. Neskôr mu trest zvýšili na 25 rokov, hoci trval na svojej nevine.

Prokuratúra na naliehanie rodiny preskúmala prípad a dospela k záveru, že odsúdený nemohol spáchať zločiny. Komendu zbavili viny okrem iného aj po tom, čo nové testy DNA ukázali, že sa na činoch nepodieľal.

Komenda, ktorý mal v čase vraždy 18 rokov, bol odsúdený napriek tomu, že mal jednoznačné alibi – v čase spáchania zločinu sa nachádzal pol hodiny jazdy autom od miesta, kde sa stal. Potvrdilo to 12 svedkov, s ktorými slávil koniec roka.

Koniec nočnej mory

V roku 2018 ho zbavili viny a prepustili, vzápätí požadoval kompenzáciu vo výške 19 miliónov zlotých. Súd v Opole mu až teraz priznal väčšinu požadovanej sumy. Ide o najväčšie odškodnenie, aké kedy priznali v Poľsku. Komenda sa ešte môže odvolať.

„Žiadne peniaze mi nevynahradia tých 18 rokov,“ vyjadril sa po odchode zo súdnej siene Komenda podľa rozhlasovej stanice RMF. Tá pripomenula, že sa na súde domáhal milióna zlotých za každý rok z 18 rokov, ktoré strávil za mrežami. Vo väzení sa pokúsil aj o samovraždu.

„Skončila sa moja nočná mora. Ľudí, ktorí ma zavreli, nemajú srdce. Žiadne peniaze mi nevynahradia tých 18 rokov,“ povedal Komenda novinárom. Žiadne ospravedlnenia nečaká. „To sú len slová. To, čo som prežil, je len moje,“ uviedol a dodal, že ide domov za synom, ktorého mu partnerka porodila v decembri. „Chcem len to, aby bol syn taký šťastný, ako som teraz ja,“ vyhlásila obeť justičného omylu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet