Na hlavný obsah

Vyhláste nový núdzový stav, žiadajú hajtmani českú vládu

Zabezpečte testovanie vo firmách, vyzvali tiež.

Vyhláste nový núdzový stav, žiadajú hajtmani českú vládu
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Všetci hajtmani českých krajov žiadajú vládu premiéra Andreja Babiša, aby na dva týždne vyhlásila nový núdzový stav. Súhlasia tiež s návratom ďalších žiakov do škôl od budúceho mesiaca. Po rokovaní s vládou to uviedol šéf Asociácie krajov a hajtman Juhočeského kraja Martin Kuba, píšu spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Dohodu s hajtmanmi potvrdil aj minister vnútra Jan Hamáček. „Ďakujem za veľmi korektné a vecné rokovania. Dohodli sme sa na ďalšom spoločnom postupe v situácii, ktorá je z epidemiologkého hľadiska veľmi zložitá. Pri pokračovaní núdzového stavu je prioritou návrat detí do škôl, úpravy opatrení budeme s krajmi priebežne konzultovať,“ napísal na twitteri vicepremiér Hamáček.

Hajtmani tiež vyzvali vládu, aby od marca zabezpečila vo firmách testovanie na ochorenie COVID-19. Podľa hajtmana Pardubického kraja Martina Netolického hajtmani požadujú, aby sa do škôl od 1. marca vrátili maturitné ročníky a žiaci 9. ročníkov základných škôl za jasne stanovených podmienok testovania.

„Zároveň chceme umožniť očkovanie pedagogických pracovníkov a ich registráciu cez centrálny rezervačný systém,“ povedal Netolický. Hajtmani tiež žiadajú uvoľnenie opatrení v oblasti obchodu a služieb za dodržania jasne stanovených hygienických podmienok. „Rovnaké by to malo byť s kultúrou a vonkajším amatérskym športom,“ dodal Netolický.

Česká Poslanecká snemovňa na štvrtkovej (11. 2.) mimoriadnej schôdzi neschválila vládny návrh na predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Súčasný núdzový stav platí do 14. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet