Na hlavný obsah

Vyšetrovanie útoku vo Viedni odhalilo závažné pochybenia tajnej služby

Útočník sa snažil zakúpiť muníciu aj na Slovensku.

Vyšetrovanie útoku vo Viedni odhalilo závažné pochybenia tajnej služby
Vyšetrovanie útoku vo Viedni odhalilo vážne nedostatky v tajnej službe BVT. Foto: TASR/AP

Nezávislá vyšetrovacia komisia odhalila vážne nedostatky vo fungovaní rakúskej tajnej služby BVT v súvislosti s teroristickým útokom v centre Viedne. Ten si vlani v novembri vyžiadal štyri životy a vyše 20 zranených. Informovala o tom v stredu (10. 2.) agentúra DPA.

Komisia, ktorá vyšetrovala fungovanie rakúskeho Spolkového úradu na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) bola zriadená v reakcii na vlaňajší útok. V stredu zverejnila svoju záverečnú správu, v ktorej označila túto rakúsku kontrarozviedku za „dysfunkčnú“.

Rakúske ministerstvo vnútra zriadilo nezávislú komisiu po tom, čo vyšlo najavo, že agenti BVT vedeli o stretnutí medzi útočníkom a islamistickými extrémistami, ako aj o jeho pokuse zaobstarať si muníciu, ktorú sa snažil zakúpiť aj na Slovensku.

Zo záverov komisie tiež vyplýva, že vedenie rakúskeho ministerstva vnútra nebolo zo strany BVT pravidelne informované o teroristických hrozbách, ani o bojovníkoch, ktorí sa do Rakúska vrátili z oblastí vojnových konfliktov v zahraničí.

Komisia tiež kritizovala skutočnosť, že BVT nedisponuje celoštátnou databázou a funkčnými postupmi na výmenu informácií medzi jednotlivými rakúskymi regiónmi. Podľa vyšetrovacej správy činnosť BVT charakterizuje „dlhodobá dysfunkčná pracovná atmosféra aj pracovné výkony“. Tento stav je podľa vyšetrovateľov spôsobený okrem iného nedostatkom prostriedkov a nie príliš dobrou reputáciou, ktorú má táto rakúska tajná služba v zahraničí.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer sa bezprostredne po zverejnení výsledkov vyšetrovania komisie vyjadril, že jeho rezort vykoná rýchlu a kompletnú reorganizáciu BVT, ktorá sa už podľa neho začala.

Vlaňajšia streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach si vyžiadali štyri obete na životoch a najmenej 22 zranených. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Ten bol v decembri 2019 predčasne prepustený z väzenia, kde si odpykával trest za pokus vycestovať do Sýrie a pripojiť sa tam k extrémistickej organizácii Islamský štát. Páchateľa polícia krátko po útoku zastrelila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet