Na hlavný obsah

Vyťaženým nemocniciam pomáha vďaka pracovnému príkazu 40 zdravotníkov

Nemocnice by mali uprednostňovať špecialistov.

Vyťaženým nemocniciam pomáha vďaka pracovnému príkazu 40 zdravotníkov
Na snímke zdravotníci na JIS, ktorí sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19. Foto: SITA/AP

Aktuálne v rámci režimu pracovného príkazu počas núdzového stavu pracuje 36 pracovníkov zdravotníckeho personálu a štyria lekári, informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Počas vyhláseného núdzového stavu za celý čas jeho trvania sa vydali príkazy na pracovnú povinnosť spolu 103 pracovníkom zdravotníckeho personálu a 43 lekárom,“ upresnila Paulenová.

Nemocnice, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie a potrebujú zabezpečiť dodatočný personál, majú možnosť využiť aj inštitút nariadenia pracovnej povinnosti. Takéto nariadenie majú v kompetencii okresné úrady. Podľa rezortu zdravotníctva sa mali uprednostniť špecialisti pred všeobecnými lekármi. Ambulantných lekárov tak bolo možné v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach.

Rozhodnutie v minulosti kritizovali Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). Ako pre agentúru TASR koncom januára povedala prezidentka ZAP Zuzana Dolinková, viacerí ambulantní lekári chodia do slovenských nemocníc pomáhať dobrovoľne aj bez toho, aby dostali príkaz na pracovnú povinnosť vyhlásenú počas núdzového stavu. Lekári boli podľa jej slov pripravení, ak by nemocnica potrebovala ich pomoc.

ASL SR vtedy doplnila, že celý proces je nedomyslený z hľadiska vyšetrovania pacientov v ambulanciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko