Na hlavný obsah

Vzbury v ekvádorských väzniciach si vyžiadali desiatky životov

Zomreli väzni, zamestnanci sa zranili.

Vzbury v ekvádorských väzniciach si vyžiadali desiatky životov
Vzbura vo väznici v Ekvádore. Foto: SITA/AP

Pri vzburách v troch väzniciach v Ekvádore zomrelo v utorok (23. 2.) najmenej 50 väzňov. Ďalšie zdroje hovoria minimálne o 70 úmrtiach. Na twitteri to oznámila polícia. Podľa ekvádorského prezidenta Lenína Morena stojí za stretmi organizovaný zločin, uviedla agentúra AFP.

Ekvádorský minister vnútra vyhlásil, že bezpečnostné zložky sa snažia dostať situáciu vo väzniciach pod kontrolu. Miestna tlač píše, že okolie väzníc stráži armáda. Po tom, čo bezpečnostné sily dostali situáciu pod kontrolu, prehľadali cely – v Guayaquile zhabali zbrane, mačety, nože a mobilné telefóny, uviedla podľa agentúry DPA tamojšia prokuratúra.

Policajný veliteľ Patricio Carrillo opísal situáciu ako „kritickú“. Podľa riaditeľa vládnych väzníc SNAI Edmunda Moncayoa prišlo o život vo väznici v meste Cuenca 33 osôb, ďalší ôsmi zahynuli v Latacunge a 21 väzňov zomrelo v prístavnom meste Guayaquil.

Počas nepokojov sa zranilo i niekoľko zamestnancov väzníc, dodal Moncayo s tým, že nikto z personálu nie je medzi obeťami. Loreno nariadil rezortu obrany „vykonanie prísnej kontroly zbraní, munície a výbušnín vo vonkajších priestoroch väzníc“. Bezpečnostné operácie v okolí väzníc pomáhala polícii zvládať i miestna armáda.

Násilie vo väzniciach nie je v Ekvádore nič výnimočné. V decembri minulého roka zahynulo pri vzburách 11 väzňov. Za celý minulý rok zomrelo vo väzniciach 51 trestancov. Výnimočné nie sú ani strety medzi znepriatelenými kriminálnymi gangmi. Na konci minulého roka vyhlásil prezident Moreno núdzový stav, ktorého cieľom bolo znížiť násilie a vplyv organizovaného zločinu na život za mrežami.

Ekvádorské väzenia sú často preplnené. V priebehu pandémie sa preto úrady rozhodli zmeniť celý rad trestov odňatia slobody za menej závažné trestné činy na iný druh sankcií. Chceli tým znížiť napätie, ktoré panuje v týchto zariadeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet