Na hlavný obsah

Za vakcínu jedlo zdarma. Tel Aviv motivuje ľudí k očkovaniu

V meste sa chcú čo najskôr vrátiť do normálneho života spred pandémie.

Za vakcínu jedlo zdarma. Tel Aviv motivuje ľudí k očkovaniu
Izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Samospráva izraelského mesta Tel Aviv využíva bezplatné jedlo ako motiváciu a povzbudenie obyvateľov, aby sa dali zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Podobnú taktiku využilo aj susedné ultraortodoxné mesto Bnej Brak, uviedla v pondelok (15. 2.) tlačová agentúra DPA.

Radnica Tel Avivu v pondelok oznámila, že v dvoch takzvaných „červených“ zónach mesta, postihnutých vysokou mierou nákazy koronavírusom a nízkou účasťou na očkovaní, môžu obyvatelia dostať za zaočkovanie bezplatné jedlo.

V mestskej časti Jaffa, kde žije veľa arabských Izraelčanov, sú v ponuke tradičné jedlá Blízkeho východu humus a dezert kanáfa. Obyvatelia telavivskej časti Kirjat Šalom si môžu dať pizzu a kávu. Stačí, ak sa ľudia preukážu dokladom o zaočkovaní a špeciálnou kartou obyvateľa Tel Avivu, ktorú môžu získať a podpísať aj priamo na mieste. Potom dostanú pohostenie.

Viac ako štvrtina zaočkovaných

Táto iniciatíva sa inšpirovala „červeným“ mestom Bnej Brak, kde obyvateľom výmenou za zaočkovanie ponúkajú šolet, dusené mäso so strukovinami tradične konzumované židmi počas šabatu.

„Sme odhodlaní znížiť mieru nákazy v meste, aby sme sa mohli čo najskôr vrátiť k normálu a otvoriť vzdelávací systém, podniky, obchody a kultúrne inštitúcie,“ vysvetlil starosta Tel Avivu Ron Huldaj.

Obe dávky vakcíny proti koronavírusu dostala v Izraeli už vyše štvrtina z 9,3 milióna obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet