Na hlavný obsah

Zablokoval spravodajské stránky v Austrálii. Facebook ich znovu sprístupní

Vláda príjme ďalšie dodatky k spornému zákonu.

Zablokoval spravodajské stránky v Austrálii. Facebook ich znovu sprístupní
Na snímke logo Facebooku. Foto: TASR/AP

Facebook v utorok (23. 2.) uviedol, že odblokuje spravodajský obsah v Austrálii po tom, čo sa dohodol s vládou na úprave nového zákona, ktorý požaduje od amerického koncernu, aby platil mediálnym spoločnostiam za obsah.

„Facebook oznámil vláde, že chce v najbližších dňoch obnoviť austrálske spravodajské stránky,“ uviedli v spoločnom vyhlásení austrálsky minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že vláda príjme ďalšie dodatky k spornému zákonu, aby vyjasnila postavenie digitálnych platforiem a mediálnych firiem a vzťahy medzi nimi.

Facebook minulý týždeň zablokoval zobrazovanie a zdieľanie spravodajského obsahu austrálskych médií v reakcii na spomenutý zákon.

„Sme radi, že sme sa dokázali dohodnúť s austrálskou vládou,“ uviedla firma a dodala, že sa dohodla s vládou na viacerých zmenách a garanciách, ktoré riešia obavy koncernu.

Google, ktorý tiež bojoval proti spomenutému zákonu, medzičasom uzavrel dohody o licencovaní obsahu s austrálskymi najväčšími mediálnymi spoločnosťami. Prostredníctvom svojho modelu News Showcase uzavrel dohody s viac ako 50 austrálskymi titulmi. Model, ktorý začal fungovať v októbri, celosvetovo používa viac ako 500 vydavateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet