Na hlavný obsah

Začalo sa vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora

Výbor vypočuje štyroch adeptov.

Začalo sa vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora
Na koláži kandidáti na špeciálneho prokurátora zľava: Vasiľ Špirko, Daniel Lipšic, Peter Kysel, Ján Šanta. Foto: TASR/koláž RTVS

Ústavnoprávny výbor NR SR začal v pondelok (1. 2.) s vypočúvaním kandidátov na špeciálneho prokurátora. Vypočúvanie sa koná v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu a trvať by malo dva dni.

Kandidáti sú štyria – Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Vypočúvať ich budú v abecednom poradí, ako prvý pred výbor predstúpil Peter Kysel. „Výbor posúdi, či spĺňajú predpoklady na výkon funkcie a môže rozhodnúť aj o tom, že kandidát nespĺňa podmienky a nepredložiť ho plénu na voľbu,“ uviedol v úvode vypočúvania predseda Ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). Verejný híring predchádza voľbe prokurátora v parlamente.

Každý kandidát v úvode predstaví dôvody na kandidatúru, pracovné skúsenosti či publikačnú činnosť. Následne bude odpovedať na otázky členov výboru i ďalších prítomných poslancov. Možnosť pýtať sa má aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, respektíve zástupca prezidentskej kancelárie.

Na vypočúvaní sú prítomní aj zástupcovia mimovládnych organizácií, ktorí síce nemajú možnosť klásť otázky, ale mohli ich vopred posielať členom ústavnoprávneho výboru, ktorí sa ich po posúdení môžu pýtať kandidátov. Rovnako sa do vypočúvania môže zapojiť aj verejnosť, ktorá má možnosť celý híring sledovať aj na webe RTVS.

Profily kandidátov:

Portrétová fotografia – Peter Kysel
Peter KyselProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Dlhoročný prokurátor ÚŠP v minulosti dozoroval kauzy vysokopostavených členov bratislavského gangu sýkorovcov. Na doživotný trest odňatia slobody bol odsúdený bos Róbert Lališ alias Kýbel a ďalší obžalovaní. Dozoroval aj právoplatne odsúdených členov zločineckého gangu zo Záhoria Miroslava Štvrteckého. Kysel bol aj prokurátorom v kauze vraždy exprimátora Lászlóa Basternáka, kde bol právoplatne odsúdený Štefan Kaluz na 25-ročný trest odňatia slobody. Zároveň je prokurátorom v kauze objednávky tejto vraždy, kde nedávno vyniesol ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, neprávoplatný verdikt nad Romanom Ostružlíkom a spol. Dozoruje aj prípad zadržaných v rámci akcie Judáš.

Portrétová fotografia – Ján Šanta
Ján ŠantaProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Na ÚŠP pôsobí od roku 2004. Usvedčil napríklad Mikuláša Varehu z rozsiahlych daňových podvodov pri fiktívnom kšeftovaní s lykožrútom či štepmi jabloní. Dozoroval prípad tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Podal aj návrh na väzobné stíhanie Mariana Kočnera v spomenutom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i v kauze falšovania televíznych zmeniek, v ktorom je Kočner odsúdený na 19 rokov odňatia slobody spolu s bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko