Na hlavný obsah

Telá dvoch mŕtvych z banskej šachty stále nevytiahli, môže to trvať týždne

Snažia sa dostať k telám dvoch mužov.

Telá dvoch mŕtvych z banskej šachty stále nevytiahli, môže to trvať týždne
Banská šachta. Foto: RTVS

V Banskej Štiavnici zasadal po štvrtkovej (25. 2.) tragickej udalosti krízový štáb. O život mali prísť dvaja muži a záchranárom sa stále nepodarilo vytiahnuť dve obete zakliesnené v úzkych priestoroch opustenej banskej šachty. Ide o ťažko dostupný terén. Muži sa zrejme udusili, keď pod zemou hľadali minerály.

Otráviť sa mali oxidom uhoľnatým, ktorý sa nahromadil v úzkych priestoroch po použití generátora. Na mieste zasahovali všetky dostupné zložky. „Na miesto bola povolaná hlavná banská záchranná stanica z Prievidze, ktorá sa pokúsi vytiahnuť osoby po použití špeciálneho zariadenia vháňajúceho do štôlne čerstvý vzduch,“ spresnila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkašová. Jej slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

„Aj za pomoci diaľkových dýchacích prístrojov sme sa dostali iba k telu prvého postihnutého a vzhľadom na stabilitu diela sme ho zo stiesnených podmienok nedokázali dostať von,“ priblížil ďalej veliteľ zásahu Marián Paulík.

Príčina tragédie ešte nie je známa. „Je predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltányová. Ďalšie záchranné práce by podľa najnovších informácií mali trvať pre veľké riziko pre záchranárov a nedostupnosť terénu približne dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny