Na hlavný obsah

Zadržiavajú ju dlhé mesiace. V Číne zatkli austrálsku novinárku

Jej prípad je jedným zo série incidentov.

Zadržiavajú ju dlhé mesiace. V Číne zatkli austrálsku novinárku
Na archívnej snímke z 12. augusta 2020 austrálska novinárka Čcheng Lej pracujúca ako moderátorka pre anglickojazyčnú čínsku televíziu CGTN. Foto: TASR/AP

Čínske úrady oficiálne zatkli austrálsku novinárku čínskeho pôvodu Čcheng Lej, ktorú zadržiavajú v najľudnatejšej krajine sveta od augusta 2020. Pre agentúru DPA to v pondelok (8. 2.) potvrdila austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová.

Čcheng Lej, moderátorku pracujúcu pre čínsku štátnu televíziu vysielajúcu v anglickom jazyku CGTN, zadržali v auguste minulého roka pre podozrenie z ohrozenia národnej bezpečnosti. „Oficiálne ju zatkli 5. februára na základe podozrenia z nelegálneho vyzrádzania štátnych tajomstiev zahraničiu,“ uviedla Payneová.

„Austrália už viackrát vyjadrila obavy v súvislosti so zadržiavaním Čcheng Lej v spojitosti s okolnosťami jej zadržania a zdravia,“ doplnila. Ministerka zahraničných vecí dodala, že pracovníci veľvyslanectva navštívili zadržiavanú novinárku spolu šesťkrát, naposledy v januári.

Jedna z mnohých

Prípad Čcheng Lej je jedným zo série incidentov, ktoré sa odohrali minulý rok v Číne a ktorých aktérmi boli zahraniční novinári, pripomína DPA.

Dvaja austrálski novinári pôsobiaci v Číne ušli z krajiny v septembri minulého roka. Do vlasti sa vrátili na odporúčanie austrálskej vlády po tom, čo im čínske úrady zakázali vycestovať, kým ich nevypočuje polícia v súvislosti s prípadom Čcheng Lej.

Začiatkom minulého roka boli z Číny vyhostení všetci americkí novinári, ktorí tam pracovali pre The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal. Ich vyhostenie bolo súčasťou odvetných opatrení reagujúcich na obmedzenie počtu čínskych novinárov pracujúcich v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet