Na hlavný obsah

Zákon o skrátení volebného obdobia neprešiel, Pellegrini ohlásil zber podpisov za referendum

Parlament odmietol návrh ústavného zákona.

Zákon o skrátení volebného obdobia neprešiel, Pellegrini ohlásil zber podpisov za referendum
Na snímke vpravo predseda strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (5. 2.) odmietli návrh ústavného zákona z dielne nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho, ktorým by sa skrátilo volebné obdobie súčasnej koalície. „Chceli sme tejto vláde umožniť odísť so cťou a preto sme na túto schôdzu predložili návrh ústavného zákona tak, aby sa predčasné voľby mohli uskutočniť 4. septembra tohto roka,“ povedal krátko po hlasovaní Pellegrini.

Za prijatie zákona bolo 39 poslancov zo 117 prítomných, proti ich bolo 76, dvaja nehlasovali. „Vládna väčšina zafungovala stopercentne a odmietla si skrátiť volebné obdobie a vyhlásiť predčasné voľby,“ dodal expremiér.

Predkladatelia svoj zámer argumentovali tým, že vláda pod vedením Igora Matoviča (OĽANO) vniesla do celej spoločnosti chaos a podľa ich názoru nie je schopná viesť krajinu. „Výsledkom ich amatérskeho pôsobenia je absolútny chaos v opatreniach, ktoré sa účelovo menia zo dňa na deň či z hodiny na hodinu. Ľudia v nich dávno stratili prehľad a nechápu ich zmysel,“ uviedli v dôvodovej správe. Premiér podľa nich spochybňuje aj rozhodnutia odborníkov a politicky do nich zasahuje.

Reakciou je petícia o referende

Opoziční poslanci sa preto rozhodli zbierať podpisy pod petíciu za vypísanie referenda o predčasných parlamentných voľbách. „Rozhodli sme sa, že je čas dať ľuďom možnosť rozhodnúť,“ vyhlásil Pellegrini.

Znenie petície vytvoril petičný výbor zložený z odborníkov a právnikov. Ten v piatok zverejnili a dali k dispozícii širokej verejnosti. „Hlas sa k tomuto zberu podpisov jasne hlási, využije petičné hárky tohto výboru a bude sa aktívne podieľať na zbere podpisov,“ uviedol predseda Hlasu-SD.

K petícii sa pridal aj opozičný Smer-SD. „Toto je celospoločenská slovenská objednávka a my do nej chceme prispieť všetkými svojimi možnosťami a schopnosťami,“ vyhlásil predseda strany Robert Fico „Chceme udržať občiansky charakter referenda, pretože toto nie je stranícka záležitosť,“ dodal. Jeho strana chce posielať obálky s petičnými hárkami „obrovskému množstvu“ ľudí, všetky náklady na túto akciu chce uhradiť zo svojich straníckych financií.

Petičný výbor bude používať stránku www.referendum2021.sk, na ktorej si budú môcť všetci záujemcovia stiahnuť hárok. Ak sa pod petíciu podpíše aspoň 350 000 ľudí, petičný výbor ju predloží prezidentke a tá na jej základe vyhlási referendum o predčasných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko