Na hlavný obsah

Zamestnávatelia už nechcú čakať. Vládu žiadajú o registráciu ruskej vakcíny

Zamestnancom chcú doplatiť rozdiel v cene.

Zamestnávatelia už nechcú čakať. Vládu žiadajú o registráciu ruskej vakcíny
Na ilustračnej snímke výroba ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR vyzýva vládu, aby v čo najkratšom čase zabezpečila registráciu ruskej vakcíny Sputnik V. Zároveň žiada, aby následne udelila povolenie očkovať všetkým lekárom, ktorí splnia podmienky skladovania a manipulácie s vakcínou.

Zamestnávatelia argumentujú, že vakcína v klinických testoch preukázala vysokú mieru efektivity, vedľajšie účinky sú iba mierne a zároveň nie je potrebný proces hlbokého mrazenia. V momentálnej kritickej situácii si podľa viceprezidenta asociácie Rastislava Machunku „nemôžeme dovoliť čakať“.  Účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 %.

„Čím skôr zaočkujeme ohrozené skupiny, tým skôr budeme môcť uvoľniť karanténne opatrenia,“ doplnil s tým, že členské krajiny Európskej únie môžu vakcíny registrovať aj samostatne a nie je potrebné čakať na schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA). Zamestnávatelia sú si vedomí, že vakcína Sputnik V má vyššiu cenu ako ostatné dostupné vakcíny, preto navrhujú možnosť, aby mohli doplatiť zamestnancovi rozdiel v cene. „Tento doplatok by sa stal daňovo uznateľným nákladom a u zamestnanca by nebol zahrnutý do zdaniteľných príjmov,“ navrhol Machunka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika