Na hlavný obsah

Zem má za sebou výnimočne tichý rok, ľudstvo bolo pre pandémiu tichšie

Pokles hluku zaznamenali najmä v mestách.

Zem má za sebou výnimočne tichý rok, ľudstvo bolo pre pandémiu tichšie
Muž kráča po ulici neďaleko prázdneho Times Square 23. marca 2020 v New Yorku. Jedným z epicentier pandémie sa stalo aj toto americké veľkomesto, ktoré na niekoľko týždňov úplne stíchlo. Foto: TASR/AP

Planéta Zem zažila v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 najtichší rok za posledné najmenej dve desiatky rokov. Zistil to tím seizmológov vedený odborníkmi z univerzity ETH V Zürichu. Podľa jeho meraní sa vlani v súvislosti s karanténami po celom svete podstatne znížila miera ľudskej aktivity a s ňou súvisiaci hluk. V niektorých obdobiach sa takzvaný ambiciózny hluk spôsobený dopravou či činnosťou tovární znížil až o polovicu, napísala agentúra Reuters.

Počas lockdownov bolo tichšie ako na Vianoce

Na štúdii sa podieľalo 33 vedcov, ktorí namerali nižšiu hlučnosť v 185 z 286 seizmologických staníc. Pokles bol citeľný hlavne v mestách, kde sa počas karantén menej cestovalo, na minime bola letecká doprava a mnohé továrne nefungovali. Pri uzávierkach boli mestá ešte tichšie ako počas Vianociach, ktoré tradične patria k najtichším obdobiam roka.

„Týždne počas karantény boli najtichšie v našich záznamoch,“ uviedol seizmológ John Clifton s odvolaním sa na archívne údaje pokrývajúce posledných 20 rokov. „Vzhľadom na to, že hluk spôsobovaný človekom sa neustále zvyšuje, to zrejme bolo najtichšie obdobie za veľmi dlhý čas,“ dodal.

O jednoznačnej súvislosti karantén a zníženej hlučnosti hovorí aj to, že experti dokázali vystopovať „vlnu ticha“ prebiehajúcu jednotlivými krajinami od Číny, cez Taliansko až po USA podľa toho, ako sa postupne s rozširovaním nákazy uzatvárali.

Tichšie prostredie potom podľa vedcov prispelo k tomu, že ich prístroje dokázali zaznamenať aj veľmi slabé zemetrasenia, ktoré inokedy pre hlučnosť zmerať nemožno. Podľa seizmológa Fredericka Massina to môže prispieť k presnejším predpovediam možných budúcich väčších zemetrasení. „Bola to jedinečná príležitosť. Za normálnych okolností by sme takýto experiment urobiť nemohli,“ dodal Massin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet