Na hlavný obsah

Židia, ktorí použili nosový sprej, sa na náboženských oslavách nenakazili covidom

Praktického experimentu sa zúčastnilo 83 ľudí.

Židia, ktorí použili nosový sprej, sa na náboženských oslavách nenakazili covidom
Na archívnej snímke z 2. apríla 2020 izraelský policajt v ochrannom odeve zatýka ultraortodoxného Žida po tom, ako sa modlil v synagóge počas zákazu vychádzania v Bnei Brak, na predmestí Tel Avivu. Foto: TASR/AP

Po oslavách židovského Nového roka v septembri minulého roku sa v telavivskej štvrti Bnei Brak zvýšil počet infikovaných koronavírusom o desať percent. Ide o štvrť, kde žijú najmä ultraortodoxní židia a istá skupina z nich súhlasila, že sa zúčastní na experimente. Dostali za úlohu, aby pred oslavami používali sprej do nosa na blokovanie vírusov. Tí, čo tak urobili, sa nákaze vyhli, píše web The Times.

Komunita ortodoxných židov patrí v Izraeli medzi najviac zasiahnuté skupiny koronavírusom a pred blížiacimi sa náboženskými oslavami, ktorých súčasťou sú aj hromadné modlitby v synagóge, sa očakávalo jeho masívne šírenie. Po septembrovom sviatku sa napokon v Bnei Brak na predmestí Tel Avivu zvýšil počet infikovaných z 18 percent na 28. Skupine 81 dobrovoľníkov sa tomu podarilo vyhnúť.

„Je to iná komunita, ktorá má iné priority a hodnoty. Hoci sa im to vláda snažila vysvetliť, do čoho zapojila názorových lídrov, bolo úplne jasné, že sa do synagógy vyberú, nech bude situácia akákoľvek. Tak sme povedali fajn, bude sa tam masívne šíriť koronavírus,“ uviedla Dalia Megiddová z biofarmaceutickej firmy Nasus Pharma.

Dvaja ho neužili a nakazili sa

Vysvetlila, že jej kolegovia sa následne spojili s rabínom v Bnei Brak a ponúkli komunite nosový sprej. Ten je navrhnutý tak, aby v nose vytvoril vrstvu, ktorá zablokuje prienik vírusu a vytvorí kyslejšie prostredie, ktoré má vírus zlikvidovať. Na štúdii účinnosti spreja v Izraeli sa podieľali vedci z univerzity v Haife a z americkej Virgínskej univerzity.

Sprej ponúkli 243 ľuďom, z ktorých 83 súhlasilo, že ho pred veľkými náboženskými stretnutiami použijú a budú aplikovať každých päť hodín. Z 81 ľudí, ktorí uviedli, že inštrukcie dodržali, sa nikto koronavírusom nenakazil. Dvaja, ktorí s použitím spreja súhlasili, no potom tak neurobili, sa nakazili. Nákaza sa potom potvrdila u 16 ostatných.

Nie liek ale ochrana

Išlo o jeden z najväčších praktických testov účinnosti metódy, od ktorej si niektorí vedci sľubujú, že poskytne dôležitú formu ochrany pred koronavírusom.

Podľa profesora molekulárnej virológie na univerzite v Nottinghame Jonathana Balla štúdia naznačuje, „že používanie dávkovača poskytlo fyzickú a možno aj chemickú bariéru, ktorá pomohla znížiť celkovú pravdepodobnosť infekcie“. Zároveň zdôraznil, že prípravok nie je liekom na koronavírus.

Rovnaký názor má aj Megiddová, podľa ktorej je sprej „doplnkom“ k noseniu rúšok a dodržiavanie rozstupov. Upozornila, že do štúdie neboli účastníci vybraní náhodne. Keďže išlo o dobrovoľníkov, je možné, že títo ľudia viac dodržiavali hygienické opatrenia aj v iných smeroch. Je však nepravdepodobné, dodáva Megiddová, že by práve tento fakt bol jediným vysvetlením výsledkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet