Na hlavný obsah

Žilinka napísal Kolíkovej list, žiada zvolanie odborného stola k reforme súdnej mapy

Ide o vážnu zmenu, upozornil generálny prokurátor.

Žilinka napísal Kolíkovej list, žiada zvolanie odborného stola k reforme súdnej mapy
Na snímke zľava generálny prokurátor Maroš Žilinka a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR/ koláž RTVS

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka napísal ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) list, v ktorom ju žiada, aby k avizovanej reforme súdnej mapy zvolala odborný stôl za účasti zástupcov Ministerstva spravodlivosti SR, Súdnej rady SR, Generálnej prokuratúry SR, Najvyššieho súdu SR, zástupcov samosprávy súdov a prokuratúry a splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre občiansku spoločnosť. Žilinka to napísal na sociálnej sieti.

Navrhovaná reforma bude mať zásadné dopady na činnosť orgánov prokuratúry, ide o tak vážnu zmenu, že jej schváleniu musí predchádzať poctivá odborná diskusia,“ uviedol Žilinka a vyjadril presvedčenie, že len odborná diskusia môže prispieť k dosiahnutiu cieľov reformy.

Cieľmi reformy sú špecializácia sudcov a sudkýň, zlepšenie kvality rozhodnutí súdov, reorganizácia súdov, ktorá sa má dotknúť najmä súdov prvého i druhého stupňa, reforma ráta tiež s vyčlenením správnej agendy zo všeobecného súdnictva.

Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko