Na hlavný obsah

Žilinský Sirotár prejde komplexnou obnovou, bude na nepoznanie

Fasáda cirkevného objektu z roku 1754 sa vráti do pôvodnej barokovej podoby.

Žilinský Sirotár prejde komplexnou obnovou, bude na nepoznanie
Kostol Obrátenia svätého Pavla. Foto: RTVS

Pôsobí ako tŕň na historickom Mariánskom námestí v Žiline. Kostol Obrátenia svätého Pavla, ktorému nikto nepovie inak ako Sirotár, je už roky v havarijnom stave. O to prekvapujúcejšia správa prišla od bratov kapucínov, ktorí ho spravujú. Na účte už majú viac ako milión eur na komplexnú obnovu exteriéru kostola i kláštora s takmer 270-ročnou históriou.

Za ten čas si objekt prežil svoje. Na začiatku tu jezuiti zriadili gymnázium, v budove bol sirotinec, po druhej svetovej vojne nemocnica, neskôr stredná zdravotnícka škola i Považská galéria. Po revolúcii získali rozsiahle priestory v centre Žiliny kapucíni. Dali vypracovať národný reštaurátorský výskum a pustili sa do zháňania financií na mimoriadne náročnú obnovu. Po siedmich rokoch príprav sa začínajú prvé práce, na ktoré im finančne prispelo ministerstvo kultúry sumou viac ako 877 000 eur.

Veľký šok

Pamiatkár Vladimír Majtán potvrdil, že rozpočet im vystačí na komplexnú obnovu exteriéru Sirotára. „Táto etapa, ktorá sa sústredí len na exteriér, vyrieši problém čelnej fasády kostola, všetkých štyroch fasád oboch veží, kláštora a vnútorného rajského dvora. To sú všetko veci, ktoré sú naozaj v havarijnom stave. V rámci tejto etapy sa vymení aj strešná krytina, vrátime sa k pôvodnej historickej krytine týchto dvoch veží, ktorou bola prírodná bridlica. Krovy sú z popožiarového obdobia – realizované v závere 19. storočia. Úplne prvou krytinou, ktorú krovy niesli, bola práve bridlicová kamenná šablóna,“ špecifikoval pre Rádio Regina Stred.

Fasáda cirkevného objektu z roku 1754 sa vráti do pôvodnej barokovej podoby. Zmena farebnosti bude zásadná. Objekt dostane typickú jezuitskú farebnosť a fasáda oveľa väčšiu plasticitu. „Bude to veľký šok a zmena oproti zdevastovanej okrovej fasáde, zrazu kostol zasvieti v grafitovo sivej v kombinácii s bielou a čiernymi bridlicovými strechami a dvomi pozlátenými krížmi. Vizuálne to bude veľmi páčivé – taká malá revolúcia vo výraze námestia. Určite pôjde o kvalitatívny posun k lepšiemu,“ dodal Majtán.

Veľké očakávania

Kapucín Tomáš Fusko koordinuje reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky, má veľké očakávania z obnovy vonkajších častí, ale aj zo sprístupnenia kláštora verejnosti. V jeho vnútri sa nachádza takzvaný rajský dvor. Neveľké átrium plánujú kapucíni otvoriť po zastrešení.

Vyjadrenie Tomáša Fuska pre Rádio Regina Stred:

Reštaurátori nastúpia na stavenisko už o niekoľko dní. Na obnove Sirotára budú pracovať jeden a pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny