Na hlavný obsah

Zjednoťte obdobie jarných prázdnin, žiada Únia miest Slovenska

Rôzne termíny za aktuálnej epidemickej situácie nie sú podľa nej logické.

Zjednoťte obdobie jarných prázdnin, žiada Únia miest Slovenska
Detské ihrisko na východnej terase Bratislavského hradu. Foto: TASR

Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby sa pokúsil zjednotiť obdobie týždenných jarných prázdnin na jeden termín. Navrhujú rovnaký dátum pre všetky kraje, a to od 15. februára. „Rozdelenie prázdnin v aktuálnej epidemickej situácii nepovažujeme za rozumné, ani za logické,“ uviedla ÚMS vo vyhlásení.

Únia zároveň verí, že ministerstvo zdravotníctva do utorka 9. februára dokončí povoľovanie vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM) v jednotlivých mestách a obciach. „Je to absolútne nevyhnutné vzhľadom na to, že mnohé mestá a obce už nie sú schopné, a ani ochotné, brať víkendové pretestovanie obyvateľov naďalej iba na svoje plecia,“ upozornila. Súčasne apeluje na rezort zdravotníctva, aby čo najskôr zriadil v spolupráci s fakultnými nemocnicami a samosprávami vakcinačné centrá, čím vzniknú nevyhnutné podmienky pre očkovanie obyvateľov. „Veríme, že v najbližších týždňoch bude na Slovensku aj dostatok potrebných vakcín,“ dodala ÚMS.

Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) vyzvala, aby prehodnotil svoj slovník smerom k samosprávam a nevyhrážal sa „kriminálom“ ich vedúcim predstaviteľom. „Podobné nedôstojné vyjadrenia nie sú hodné predsedu vlády,“ poznamenala ÚMS s tým, že celý proces doterajšieho celoplošného testovania by vláda nedokázala nikdy zvládnuť bez pomoci a spolupráce samospráv. Matovič v nedeľnej (7. 2.) diskusnej relácii TA3 vyhlásil, že starostom, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať rozhodnutia vlády, môže hroziť „kriminál“.

Na predmetnom vyhlásení sa zhodlo 56 členských miest ÚMS, ktoré reprezentujú takmer dva milióny obyvateľov Slovenska. Online rokovanie na pondelok (8. 2.) zvolal prezident únie Richard Rybníček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko