Na hlavný obsah

Zmeny na hraniciach: Všetci, ktorí prídu zo zahraničia, musia nastúpiť do karantény

Pendleri budú mať výnimky.

Zmeny na hraniciach: Všetci, ktorí prídu zo zahraničia, musia nastúpiť do karantény
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Od pondelka (15. 2.) budú všetci, ktorí prídu na Slovensko zo zahraničia, musieť nastúpiť do 14-dňovej karantény. Každý cestovateľ bude musieť pred prekročením hraníc vyplniť formulár, v prípade, že by nechcel ísť do domácej karantény, mu bude ponúknutá štátna karanténa. Na ôsmy deň môže ísť na test, v prípade negatívneho výsledku sa karanténa ruší. V stredu (10. 2.) to po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Krajčí potrebu sprísnenia režimu na hraniciach, ktoré bude predbežne platiť do konca februára, zdôvodnil šírením ďalších mutácií koronavírusu. „Juhoafrický typ má schopnosť nakaziť aj tých, ktorí už koronavírus prekonali, očkovanie preto nemusí byť účinné,“ upozornil minister.

Pendleri budú mať výnimky, každý musí mať pri sebe negatívny – antigénový alebo PCR – test nie starší ako sedem dní, spresnil Krajčí s tým, že presné znenie bude vo vyhláške hlavného hygienika. Tú zverejnia najneskôr v piatok 12. februára.

Krajčí ľudí vyzval, aby si neplánovali cesty do zahraničia a dovolenky.

Z dôvodu sprísneného režimu na hraniciach sa očakáva aj tvorenie kolón. Krajčí dodal, že v prípade zhoršenia epidemickej situácie je možné, že od 1. marca sa pristúpi k výlučne povinnej štátnej karanténe.

Minister uviedol, že na kontrolu dodržiavania karantény bude možné využiť aj dáta od mobilných operátorov. Zákon, ktorý umožňuje zbierať dáta z mobilov v čase mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu a sprístupňovať ich Úradu verejného zdravotníctva, prijal parlament ešte vlani. Fakt, že sa doteraz v praxi nevyužíval, vysvetlil tým, že doteraz bola možnosť vstupu na územie Slovenska s negatívnym testom, bez povinnosti karantény. „Zákon je pripravený, všetko je nastavené, od pondelka to môžeme spustiť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko