Na hlavný obsah

Zosadená mjanmarská líderka Su Ťij si vypočula druhé obvinenie

Podľa polície porušila zákon o zvládaní katastrof.

Zosadená mjanmarská líderka Su Ťij si vypočula druhé obvinenie
Proti vláde armády a zadržaniu mjanmarskej líderky protestujú aj budhistickí mnísi a mníšky. Foto: SITA/AP

Mjanmarská polícia vzniesla druhé obvinenie voči bývalej líderke a nositeľke Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, informovala v utorok (16. 2.) agentúra Reuters s odvolaním sa na političkinho právnika. Líderka, ktorú 1. februára zvrhla armáda pri vojenskom prevrate, sa podľa obvinenia mala dopustiť porušenia zákona o zvládaní katastrof.

Su Ťij bola už skôr obvinená z nelegálneho dovozu vysielačiek a vo väzbe mala zostať do 17. februára, to sa ale po vznesení ďalšieho obvinenia zmení.

Političkin právnik Kchin Maun Zo informoval, že Su Ťij bola predvolaná pred sudcu prostredníctvom videohovoru, ktorý bol nariadený v súvislosti so zavedenými protiepidemickými opatreniami. Obhajcovia mjanmarskej líderky nedostali povolenie zúčastniť sa tohto hovoru, ďalšie súdne pojednávanie sa uskutoční 1. marca.

Z porušenia zákona o zvládaní katastrof v súvislosti s koronavírusovou krízou bol už skôr obvinený aj bývalý mjanmarský prezident Win Myin. Ľudskoprávne organizácie obvinenia oboch miestnych vysokopostavených politikov označili za nepodložené.

Armáda v utorok uviedla, že 75-ročná Su Ťij i 69-ročný Win Myin sú držaní v domácom väzení a sú v dobrom zdravotnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet