Na hlavný obsah

Zvolen otvorí školy a škôlky, hoci je čiernym okresom. Nemáme inú možnosť, tvrdí primátorka

Hygienici nevydali stanovisko.

Zvolen otvorí školy a škôlky, hoci je čiernym okresom. Nemáme inú možnosť, tvrdí primátorka
Na snímke Materská škôlka Hrnčiarska vo Zvolene. Foto: TASR

Vo Zvolene sa od pondelka (1. 3.) otvoria materské školy i prvý stupeň základných škôl. Mesto sa v aktuálne platnom covidovom automate nachádza v takzvanom čiernom okrese, podľa primátorky Lenky Balkovičovej však samospráva nemá inú možnosť, keďže regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nevydal nariadenie o prerušení prezenčnej výučby.

„Podľa môjho názoru terajšia legislatíva neumožňuje zriaďovateľovi rozhodnúť, či školy otvorí alebo neotvorí. Je tam jasne napísané, že musí byť vydané rozhodnutie RÚVZ o prerušení prezenčného vyučovania na školách,“ povedala pre TASR Balkovičová. Primátorka tým naráža na usmernenie pre riaditeľov a zriaďovateľov škôl, ktoré rezort školstva vydal v stredu (24. 2.).

Hovorí, že rezort školstva prehodil zodpovednosť o otváraní či zatváraní škôl na RÚVZ a samosprávam odňal právo v tejto veci rozhodovať. Ako dodala, mesto požiadalo RÚVZ o stanovisko, rozhodnutie o zatvorení škôl však úrad do dnešného dňa nevydal. „Musí ísť o rozhodnutie uverejnené vo vestníku vlády,“ tvrdí.

Samospráva dala riaditeľom školských zariadení možnosť zvážiť, či školy v pondelok otvoria alebo žiakom udelia riaditeľské voľno, ktoré môžu uložiť opakovane najviac na päť dní. „Túto možnosť k pondelku nevyužije ani jeden riaditeľ,“ potvrdila Balkovičová.

V sobotu (27. 2.) sa vo Zvolene uskutočnilo stretnutie bezpečnostnej rady okresu iniciované prednostkou okresného úradu. Tá sa uzniesla na odporúčaní, aby všetky samosprávy v okrese Zvolen pred otvorením škôl najprv odovzdali RÚVZ dáta potrebné na to, aby mohol úrad posúdiť, či je bezpečné otvárať jednotlivé školy. „Zistíme presnú štatistiku detí, ktoré prídu a ktoré neprídu. Budeme zisťovať, či neprídu pre nariadenú karanténu, a tieto čísla v pondelok dopoludnia nahlásime na RÚVZ,“ uzavrela Balkovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny