Na hlavný obsah

Aj prezidentka čaká na výsledky koaličných rokovaní, od vlády očakáva sebareflexiu

Netuším, aký bude výsledok, povedala.

Aj prezidentka čaká na výsledky koaličných rokovaní, od vlády očakáva sebareflexiu
Na koláži zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: Zdroj foto: TASR, koláž RTVS

Na závery rokovaní v súvislosti s vládnou krízou čaká aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Minulý týždeň sa stretla s viacerými predstaviteľmi koalície, s ktorými hovorila o ich predstavách a očakávaniach. „Vieme o tom, že sa koalícia dohodla na ďalších rokovaniach a výsledky tých rokovaní budú približne zajtra (9. 3.) alebo v stredu (10. 3.),“ povedala v pondelok (8. 3.) prezidentka s tým, že aj dianie v koalícii sleduje rovnako ako bežní občania.

Súčasnú situáciu hodnotí ako mimoriadne vážnu. „Je potrebné, aby vláda vyslala signál, že si problém uvedomuje, a to nielen takým spôsobom, že na vine je niekto iný, ale že je schopná voči sebe vyvodiť nejakú sebareflexiu a sebakritiku,“ uviedla.

Ďalší vývoj v koalícii je, bez ohľadu na jej názor, iba na rozhodnutí vlády, prípadne na rozhodnutí parlamentu. „Moje kompetencie tam nesiahajú,“ dodala. Ako jednu z možností pripúšťa aj to, že sa koaličná kríza skončí bez zmien vo vláde. „Dúfam ale, že vzhľadom na to, že viaceré koaličné strany si nutnosť sebareflexie uvedomujú, tak k nej aj dôjde.“

Signály, ktoré pozoruje z rôznych diskusií, vníma ako nejednoznačné. „Netuším, aký bude výsledok tých rokovaní,“ dodala.

Podpredseda vlády Richard Sulík (SaS) minulý týždeň vyhlásil, že nastal čas hovoriť o rekonštrukcii vlády. V stredu (3. 3.) spolu s vicepremiérkou a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou rokoval o dianí v koalícii aj u prezidentky. Po stretnutí sa obaja zhodli na potrebe zmeny zloženia vlády s tým, že sa má diskutovať o všetkých postoch. Predčasné voľby odmietajú.

Možné riešenia vládnej krízy prebrali koaliční partneri na spoločnom stretnutí v stredu večer. Čaká sa na výsledky rozhovorov vo vnútri Sme rodina. Predsedníctvo sa pre karanténu niektorých členov stretne až v stredu (10. 3.). Líder hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár potvrdil, že predbežne sú prístupní rokovaniu o nejakej forme rekonštrukcii kabinetu. Najsilnejšie koaličné hnutie OĽANO si ale nemyslí, že by malo prísť k zmene na pozícii ministra zdravotníctva či predsedu vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko