Na hlavný obsah

Aj Univerzita Komenského protestuje. Dôvodom je novela o reforme školstva

Ostatné vysoké školy tiež zvažujú formy protestov.

Aj Univerzita Komenského protestuje. Dôvodom je novela o reforme školstva
Na snímke rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček. Foto: TASR

Novela vysokoškolského zákona z dielne ministerstva školstva vyvoláva v akademickej obci vlnu kritiky. Legislatíva je podľa nej snahou ovládnuť vysoké školy a podriadiť ich štátnej moci. V piatok (26. 2.) vyhlásila štrajkovú pohotovosť Trnavská univerzita, v pondelok (1. 3.) vstúpila do protestu aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave.

Protest UK sa prejaví na vizuáloch – na baneroch na historickej budove na Šafárikovom námestí i na sociálnych sieťach. Prinesie tiež diskusie a prednášky pre študentov i verejnosť. „Protestujeme proti prístupu ministerstva školstva, a to v dvoch smeroch – tým prvým je predložený návrh novely, druhým systematická politika ministerstva školstva znižovať dotácie na verejné vysoké školy, a tým prehlbovať finančnú poddimenzovanosť,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko rektor UK Marek Števček.

Študentská rada vysokých škôl vyzvala ministerstvo, aby zvolalo k novele konštruktívnu diskusiu. Rada vysokých škôl ako aj rektori korekcie odmietajú. Návrh podľa nich treba stiahnuť. „Nepovažujeme ju za akokoľvek opraviteľnú, preto určite nebudeme vstupovať do diskusií o oprave a úprave tohto textu novely,“ vyjadril sa Števček, ktorý je aj viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie.

„Znenie novely ešte nie je definitívne, ale sa na ňom pracuje. Predbežný návrh zavádza opatrenia na vysokých školách, ktoré doteraz v systéme chýbali,“ vysvetlila Renáta Vitková z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Aj ostatné vysoké školy zvažujú v týchto dňoch formy protestov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko