Na hlavný obsah

Aká bude ďalšia budúcnosť koalície? Verejnosť sa to dozvie na budúcu stredu

Čaká sa na zasadnutie predsedníctva Sme rodina.

Aká bude ďalšia budúcnosť koalície? Verejnosť sa to dozvie na budúcu stredu
Na snímke predseda NR SR a predseda koaličnej strany Sme Rodina Boris Kollár počas brífingu s novinármi po skončení rokovania koaličnej rady 3. marca 2021. Foto: TASR

V akej podobe a či vôbec bude súčasná koalícia naďalej pokračovať, sa verejnosť dozvie až v stredu (10. 3.). Otázku možnej rekonštrukcie vládneho zoskupenia musí na budúci týždeň prerokovať predsedníctvo a poslanecký klub Sme rodina. Skorší termín ich stretnutia nie je z dôvodov karantény niektorých ich členov možný.

„Vypočuli sme si od ostatných koaličných partnerov, aké majú stanoviská a s čím prichádzajú. Za nás môžem povedať, že k tak závažnej veci, ako je rekonštrukcia vlády, musím zvolať predsedníctvo strany aj celý poslanecký klub,“ uviedol predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár, ktorý na stredu (3. 3.) podvečer zvolal po vypuknutí vládnej krízy koaličnú radu.

Potvrdil, že jeho hnutie je predbežne prístupné k rokovaniu o nejakej forme rekonštrukcie kabinetu. Na koaličnej rade nehovorili o tom, kto by mohol nahradiť Igora Matoviča (OĽANO) na poste premiéra, každá koaličná strana podľa neho môže prísť so svojím návrhom. „Dáme na stôl výhrady a potom sa už dohodneme, či urobíme rekonštrukciu, alebo to pôjde samospádom,“ dodal. Matovič bol podľa neho na stretnutí konštruktívny.

Kollár podotkol, že ministrov zo Sme rodina nikto nenapádal a v prípade, že by u nich došlo k nejakým zlyhaniam, je ochotný hovoriť o ich výmene. Nechcel sa vyjadriť, či má minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) jeho dôveru a dôveru Sme rodina.

Základné mantinely sú dohodnuté

Predsedníčka najmenšej koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová po stretnutí uviedla, že všetkým koaličným partnerom ide o to, „aby vláda vydržala, aby to bola dobrá vláda a vláda zmeny“. Dodala, že žiadna vláda doteraz nebola ideálna. Strana Za ľudí si uvedomuje, že aj súčasný kabinet spravil chyby, za ktoré sa Remišová občanom ospravedlnila. „Chceme to robiť lepšie. Aj o tom je táto diskusia medzi koaličnými partnermi,“ vyhlásila s tým, že už má plné zuby toho, ako si dvaja partneri posielajú odkazy na sociálnych sieťach a hádajú sa.

V strane zvažovali všetky alternatívy, aj pokiaľ ide o rekonštrukciu vlády a naďalej budú rokovať a hľadať riešenia. „Na stole je rekonštrukcia vlády. V akej podobe bude, to uvidíme,“ avizovala.

Remišová dodala, že rozumie postupu Kollára a jeho hnutia, keďže aj v jej strane predchádzalo rokovaniam s koaličnými partnermi zasadnutie predsedníctva. Situáciu označila za vážnu, a preto si podľa nej dobré riešenia a diskusie vyžadujú čas.

Na priamu otázku, či je za to, aby naďalej pokračoval kabinet pod vedením Igora Matoviča, reagovala, že Za ľudí chce, aby pokračoval parlament v takom zložení, v akom ho ľudia zvolili.

Remišová podobne ako šéf SaS Richard Sulík zopakovali, že dôvodom volania po zmene nie je nákup ruskej vakcíny Sputnik V ani politikárčenie. Do tejto situácie ich dohnalo množstvo predchádzajúcich krok a rozhodnutí. Obaja tiež konštatovali, že pri rozhovoroch o rekonštrukcii, sa majú dať na stôl všetky vládne posty, teda aj ich ministrov a ich vlastné. Na otázku, či by mal Matoviča vymeniť súčasný minister financií Eduard Heger (OĽANO), priamo nedopovedali.

OĽANO sa po koaličnej rade nevyjadrilo. Premiér na svojom facebookovom profile napísal jedinú vetu – „Nikdy by som neveril, koľko nenávisti dokáže spustiť jeden odvážny nákup len preto, lebo vraj bol z nesprávnej strany azimutu.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko