Na hlavný obsah

Aktivita islandskej sopky sa zmierňuje a nemala by narúšať leteckú dopravu

Experti hovoria o menšom výbuchu.

Aktivita islandskej sopky sa zmierňuje a nemala by narúšať leteckú dopravu
Na snímke tečie láva vychádzajú z islandskej sopky. Foto: SITA/AP

Erupcia dlho spiacej sopky na juhozápade Islandu, ktorá sa prebudila po takmer 800 rokoch, sa zmierňuje a nemala by narúšať leteckú dopravu, oznámil Islandský meteorologický úrad.

Erupcia sa začala v piatok (19. 3.) večer na polostrove Reykjanes približne 32 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík, odkiaľ bola viditeľná žiara dvoch prúdov lávy vytekajúcich do menšieho údolia. Odborníci, ktorí ju monitorujú, hovoria o „menšom“ výbuchu bez známok chrlenia popola alebo prachu, ktorý by mohol narušiť lety, vyplýva zo správy agentúry AP.

Hoci okolitá juhozápadná časť Islandu je najviac zaľudnenou na ostrove, samotná sopka, ktorá začala vypúšťať lávu, leží v neobývanom údolí vzdialenom 2,5 kilometra od najbližšej cestnej komunikácie. Miestne úrady tak neočakávajú evakuácie, pokiaľ výrazne nestúpne úroveň unikajúcich sopečných plynov.

Hlavné islandské medzinárodné letisko Keflavík, ktoré sa nachádza v regióne Reykjanes, oznámilo, že lety na ňom od začiatku erupcie prebiehali v bežnom režime.

Polostrov Reykjanes zažil poslednú sopečnú erupciu pred 781 rokmi. V oblasti sa pred 15 mesiacmi zvýšila seizmická aktivita a minulý mesiac výrazne stúpol počet zemetrasení, ktoré však podľa miestnych obyvateľov medzičasom ustali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet