Na hlavný obsah

Američan kúpil misku za 35 dolárov, teraz za ňu môže získať pol milióna

Ukázalo sa, že je vzácna.

Porcelánová miska, ktorú si v domácom výpredaji v americkom štáte Connecticut všimol neznámy milovník starožitností, sa bude za dva týždne dražiť ako vzácny čínsky artefakt z 15. storočia. O kurióznom prípade informoval v stredu (3. 3.) spravodajský web BBC. Vlani ju totiž kupec získal na ulici za 35 dolárov, teraz by ju mohol predať za státisíce.

To, ako sa biela miska s modrými kvetinovými ornamentami ocitla v pouličnom predaji v meste New Haven, nie je jasné. Potom, čo si ju tam vyhliadol neznámy americký kupec, sa dostala do rúk expertov, a tí následne novému majiteľovi oznámili radostnú správu. Nádoba by mohla mať cenu 300 000 až 500 000 dolárov.

„Má všetky rysy a charakteristické znaky, ktoré ju identifikujú ako dielo ranej éry dynastie Ming,“ povedala agentúre AP odborníčka na čínsku keramiku Angela McAteerová. „Štýl maľby, tvar misky alebo samotný odtieň modrej – všetko je typické pre onen porcelán z ​​raného 15. storočia,“ uviedla.

Aukčná sieň Sotheby na svojom webe predmet označuje za mimoriadny a vzácny. Podľa BBC je dokonca považovaný za jednu zo siedmich takýchto misiek, ktoré sa zachovali, pričom väčšina zvyšných je uložená v múzeách. Dražba sa uskutoční 17. marca.

„Je dosť ohromujúce pomyslieť si, že takéto veci sa stále dejú, že môžeme objaviť také poklady,“ povedala o náleze neobyčajnej misky McAteerová. „Pre nás špecialistov je to vždy veľmi vzrušujúce, keď sa z čista jasna objaví niečo, o čom sme ani nevedeli, že to existuje,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet