Na hlavný obsah

Americký prezident Biden nemá v pláne stretnutie s lídrom KĽDR Kim Čong-unom

Jeho predchodca sa s Kimom stretol trikrát.

Americký prezident Biden nemá v pláne stretnutie s lídrom KĽDR Kim Čong-unom
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden nemá v úmysle stretnúť sa s lídrom Severnej Kórey Kim Čong-unom. V pondelok (29. 3.) to podľa agentúry Reuters povedala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Jeden z reportérov sa na každodennej tlačovej konferencii Psakiovej spýtal, či sa Biden chce v rámci svojho diplomatického prístupu k autoritárskemu režimu riadiť príkladom svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý sa stretol so severokórejským vodcom niekoľkokrát. „Myslím, že jeho prístup bude trochu iný a že to nemá v úmysle,“ povedala Psakiová k prípadnej schôdzke oboch lídrov.

Severná Kórea minulý týždeň odpálila nový typ balistickej strely krátkeho doletu. Po teste Washington vyzval na usporiadanie mimoriadnej schôdzky výboru monitorujúceho uplatňovanie sankcií uvalených Bezpečnostnou radou OSN, ktorý test následne skritizoval.

Biden vo štvrtok (25. 3.) vyhlásil, že sú USA napriek testom stále ochotné pristúpiť k diplomatickým rokovaniam, varoval však KĽDR pred ďalšou prípadnou eskaláciou.

Severná Kórea v sobotu (27. 3.) uviedla, že Bidenova administratíva urobila zlé prvé kroky a odhalila „hlboko zakorenené nepriateľstvo“ Washingtonu voči Pchjongjangu. Test novej rakety potom označila za sebaobranu.

Trump sa s Kim Čong-unom stretol dokopy trikrát a napísali si niekoľko listov. Trumpove snahy však nepriniesli posun v diplomatických rokovaniach a vzťahy oboch lídrov následne ochladli. Severokórejská autokracia potom vyhlásila, že s USA nebude ďalej rokovať, kým Washington neskončí so svojimi nepriateľskými postojmi voči KĽDR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet