Na hlavný obsah

Anglicko uvoľňuje opatrenia, v apríli plánuje aj otvorenie terás barov či kaderníctiev

Johnson ale stále vyzýva na opatrnosť.

Anglicko uvoľňuje opatrenia, v apríli plánuje aj otvorenie terás barov či kaderníctiev
Na snímke Londýnske oko vysvietené nažlto na výročie od prvého zavedenia lockdownu v spojitosti s pandémiou koronavírusu. Foto: TASR/AP

Anglicko v pondelok (29. 3.) uvoľnilo protipandemické opatrenia – povolené sú vonkajšie stretnutia najviac šiestich ľudí alebo členov dvoch domácností. Priatelia a širšie rodiny sa tak môžu opäť stretnúť v parkoch alebo záhradách. Takisto je opäť možné športovanie na čerstvom vzduchu a otvorili sa i plavárne. Informovala o tom agentúra AFP.

„Musíme však zostať opatrní, pretože v Európe sa počet nakazených (koronavírusom) zvyšuje a našu vakcinačnú kampaň ohrozujú nové varianty (vírusu),“ povedal britský premiér Boris Johnson s tým, že tretia vlna nákazy, ktorá postihla pevninskú Európu, môže zasiahnuť i Britániu.

„Už nemusíte zostávať doma, ale mnohé opatrenia v platnosti ostávajú,“ oznámil Johnson. Opäť bude povolené i konanie svadieb, na ktorých sa budú môcť zúčastniť najviac šiesti ľudia, píše stanica BBC. Prvé uvoľnenia prišli v Anglicku 8. marca, keď sa znovu otvorili školy.

Zmiernenie reštrikcií plánuje aj zvyšok Spojeného kráľovstva

V Spojenom kráľovstve dosiahli v nedeľu míľnik viac než 30 miliónov zaočkovaných dospelých. Tamojšia vláda plánuje od 12. apríla povoliť otvorenie terás barov, rôznych maloobchodných prevádzok a kaderníctiev.

V nedeľu hlásila britská vláda 19 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19. Počet obetí koronavírusu za sedem dní poklesol oproti predošlému týždňu o 32 %. Pribudlo i 3 862 novonakazených – celkový počet nových prípadov za týždeň sa v porovnaní s predchádzajúcim znížil o dve percentá.

Zmiernenie obmedzení plánujú tento týždeň i ďalšie súčasti Spojeného kráľovstva – Wales, Škótsko a Severné Írsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet