Na hlavný obsah

Archeológom v Trnave sa podaril unikátny objav, možno bude súčasťou budúceho parku

Nález pravdepodobne pochádza z 15. storočia.

Archeológom v Trnave sa podaril unikátny objav, možno bude súčasťou budúceho parku
Na snímke pozostatky unikátnej gotickej pivnice, ktorú archeológovia našli pri synagóge, kde má vzniknúť nový mestský oddychový priestor v Trnave v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR

Archeológom sa v centre Trnavy podaril významný objav. Pozostatky zhruba 16 metrov dlhej pivnice gotického domu palácového typu našli krátko po návrate zo zimnej prestávky na pozemok na Halenárskej ulici. Na tomto mieste má vzniknúť nový mestský oddychový priestor.

„Archeológia v parčíku pri synagóge priniesla aj neočakávaný rozsah jedného z pôvodných objektov, ktorého pivničné priestory bude zrejme možné zrekonštruovať a odprezentované začleniť do lokality budúceho parčíku,“ uviedol na sociálnej sieti primátor Trnavy Peter Bročka.

Podľa vedúceho archeológa Andreja Žitňana ide o významný nález z obdobia okolo roku 1 400, jeho analógiu možno nájsť v západnom krídle trnavskej historickej radnice. „Pivnica je tvorená troma zaklenutými poľami s gotickou rebrovou klenbou, zhotovenou z tehál. Takto honosne dimenzované pivnice boli súčasťou iba tých najbohatších meštianskych domov,“ uviedol Žitňan s tým, že tento nález je dôkazom, že Halenárska ulica, ako jedna z najstarších ulíc Trnavy, bola po získaní výsad slobodného kráľovského mesta lokalitou, kde si miestni „patricijovia budovali svoje honosné paláce“.

Uvažujú o jej rekonštrukcii

Archeológ Krajského pamiatkového úradu Trnava Peter Grznár pre agentúru TASR uviedol, že existencia pivnice je novým poznatkom a z hľadiska histórie Trnavy ide o veľmi zaujímavý nález. „Jej šírku odhadujeme na päť až šesť metrov,“ povedal. Potvrdí to až pokračovanie výskumu.

Pamiatkari považujú nález pre históriu Trnavy za natoľko významný, že na rad prišli úvahy o jeho prezentácii. „Budeme zvažovať rôzne možnosti prezentácie, možno aj prípadnú rekonštrukciu,“ dodal.

Ako naznačil Bročka, o možnosti rekonštrukcie historickej pivnice uvažuje aj radnica, ktorá pôvodne v plánoch na obnovu priestoru s takýmto nálezom nepočítala. „V najbližších týždňoch očakávame definitívne odporúčanie zo strany pamiatkového úradu,“ doplnil primátor Trnavy. Podotkol, že v prípade tohto kroku by unikátnosť spomínaného verejného priestoru ešte výrazne stúpla.

Archeológovia pivnicou vo výskume na pozemku podľa Žitňana nekončia. Našli tam totiž aj nálezy, ktoré potvrdili keltské osídlenie. „Takéto osídlenie nebolo v centre Trnavy doposiaľ doložené,“ uviedol archeológ. Výskum sa uskutočňuje v spolupráci so Západoslovenským múzeom v Trnave, kam poputujú získané nálezy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny