Na hlavný obsah

AstraZeneca nenašla dôkazy o spojitosti medzi vakcínou a krvnými zrazeninami

Vyhodnotila údaje o 17 miliónoch zaočkovaných.

AstraZeneca nenašla dôkazy o spojitosti medzi vakcínou a krvnými zrazeninami
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Spoločnosť AstraZeneca v nedeľu (14. 3.) oznámila, že zhodnotila údaje o 17 miliónoch osôb z Európskej únie a Británie zaočkovaných jej vakcínou proti koronavírusu a nenašla žiadne dôkazy o spojitosti medzi očkovacou látkou a zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Starostlivé zhodnotenie všetkých dát o bezpečnosti viac ako 17 miliónov ľudí zaočkovaných v Európskej únii a v Británii vakcínou proti covidu AstraZenecy nepreukázalo zvýšené riziko pľúcnej embólie, hlbokej žilovej trombózy alebo zníženého množstva krvných doštičiek v akejkoľvek vekovej skupine, u akéhokoľvek pohlavia, akejkoľvek šarže , či v určitej krajine,“ uviedla firma vo vyjadrení.

Írsko sa v nedeľu stalo zatiaľ poslednou krajinou, ktorá odporučila dočasne prerušiť očkovanie vakcínou AstraZenecy. Ako dôvod uviedlo prípady z Nórska, kde boli traja nedávno zočkovaní zdravotníci hospitalizovaní s krvácaním, krvnými zrazeninami a nízkym počtom krvných doštičiek.

Dánsko a Nórsko pozastavili očkovanie AstraZenecou už vo štvrtok (11. 3.) a čoskoro ich nasledovali ďalšie krajiny ako Bulharsko, Rumunsko, Island či Thajsko. Rakúsko a Taliansko prestali pre podozrenie na nežiaduce vedľajšie účinky používať niektoré šarže vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet