Na hlavný obsah

AstraZeneca vysvetľuje EÚ milióny dávok vakcín objavených v Taliansku

Spoločnosť tvrdí, že neboli určené na vývoz do Spojeného kráľovstva.

AstraZeneca vysvetľuje EÚ milióny dávok vakcín objavených v Taliansku
Zdravotná sestra ukazuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ktorou zaočkujú francúzskeho premiéra Jeana Castexa v nemocnici na predmestí Paríža v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo a Európska únia vedú rozhovory s cieľom vyriešiť vzájomné spory v súvislosti s dodávkami vakcín proti ochoreniu COVID-19, oznámili v stredu (24. 3.) Londýn a Brusel v spoločnom vyhlásení. „Vzhľadom na našu vzájomnú závislosť pracujeme na konkrétnych krokoch – v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte -, ktoré môžeme podniknúť s cieľom dosiahnuť obojstranne výhodné riešenie situácie a rozšíriť prístup k vakcínam pre všetkých našich občanov,“ uviedli obe strany vo vyhlásení.

Zverejnené bolo krátko po tom, ako britský premiér Boris Johnson v parlamente uviedol, že blokovanie vývozu vakcín zo strany EÚ môže mať dlhodobé nežiaduce následky.

Jemné upozornenie od Johnsona

„Len by som jemne upozornil kohokoľvek, kto uvažuje o blokáde alebo prerušení dodávateľských reťazcov, že spoločnosti sa môžu na tieto kroky pozrieť a vyvodiť závery o tom, či je alebo nie je rozumné investovať v krajinách, ktoré svojvoľne zavádzajú blokády,“ povedal v stredu Johnson.

Uviedol to len niekoľko hodín po tom, ako EÚ oznámila nové pravidlá pre kontrolu vývozu vakcín proti koronavírusu. Predstavitelia EÚ trvajú na tom, že nové pravidlá neznamenajú blokádu alebo prerušenie dodávateľských reťazcov. Zároveň však kritizovali britsko-švédsku spoločnosť AstraZeneca za meškajúce dodávky vakcín do členských štátov.

Plný sklad neďaleko Ríma

Jednou z prvých dodávok, ktorej by sa tak nové pravidlá pre kontrolu vývozu mohli týkať, je 29 miliónov dávok vakcíny firmy AstraZeneca, ktoré podľa medializovaných informácií objavila talianska polícia neďaleko Ríma. Minulovíkendovú inšpekciu v závode, kde sa očkovacia látka plní do ampuliek, mali talianske úrady uskutočniť na žiadosť pracovnej skupiny EK pre očkovanie vedenej eurokomisárom Thierrym Bretonom. Brusel chcel overiť vyhýbavé tvrdenie AstraZenecy o tom, čo vlastne v Európe vyrába.

Na prípad v stredu upozornil taliansky denník La Stampa a následne ho potvrdila talianska vláda. Firma vyhlásila, že dávky v závode neďaleko Ríma čakali na kontrolu kvality a odmietla podozrenia, že boli určené na vývoz do Spojeného kráľovstva.

Šéfka zdravotnej starostlivosti českej pobočky AstraZenecy Jarmila Dolečková uviedla, že približne 13 miliónov dávok je určených na rozdelenie v rámci programu COVAX, ktorý pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie distribuuje vakcíny proti koronavírusu do chudobných krajín. Zvyšných 16 miliónov podľa nej čaká na vyslanie do Európy.

Podľa predstaviteľa talianskej vlády mali byť predmetné dávky vakcín pravdepodobne vyvezené do Belgicka, ktoré je centrom distribúcie vakcín, píše agentúra AFP. Nemenovaný predstaviteľ EÚ pre agentúru dodal, že Brusel preverí pôvodné miesto určenia týchto očkovacích látok, ako aj to, kde boli vyrobené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet