Na hlavný obsah

Audit v Pôdohospodárskej platobnej agentúre odhalil viacero možných prípadov korupcie

Nezostanú bez následkov, hovorí štátny tajomník Fecko.

Audit v Pôdohospodárskej platobnej agentúre odhalil viacero možných prípadov korupcie
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO). Foto: TASR

Forenzný audit, ktorý vykonali v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), poukázal na 60 % finančných tokov za takmer 30 miliónov eur, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou riadili korupčne. Vyhlásil to vo štvrtok (18. 3.) minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO) s tým, že protikorupčnému oddeleniu na agrorezorte pribudne úloha analyzovať výsledky auditu a následne vyvodiť patričné závery.

Ako podotkol šéf rezortu, závery auditu poslúžia aj k vybudovaniu agentúry nanovo tak, že bude fungovať transparentne, bez korupcie a škandálov. „Nie všetko bolo zlé v platobnej agentúre, lebo tam bolo veľa slušných ľudí, ktorí mlčali, možno sa báli a nepodieľali na podvodoch. Preto budem s nimi naďalej spolupracovať,“ skonštatoval Mičovský. Samotný audit v platobnej agentúre prebiehal od konca mája 2020 do 18. februára 2021.

Čo odhalil audit?

Štátny tajomník agrorezortu Martin Fecko poukázal na to, že audit odhalil mnohé prípady, ktoré určite nezostanú bez následkov. Celkovo kontrolovali 110 prípadov v hodnote 47 miliónov eur, podozrivé z korupcie boli finančné toky za 27 miliónov eur. To predstavuje približne 60 %.

Podozrenia z korupčného správania sa týkajú vysokých honorárov pre konzultantov, ktoré sa pohybovali až vo výške nad 20 %. Inokedy vystavili faktúry konzultantov niekoľko týždňov predtým, ako schválili, že žiadateľ dostane financie. Podozrivý je aj prípad, keď podnik v ťažkostiach mohol čerpať nenávratný finančný príspevok. Korupciou zaváňa podľa štátneho tajomníka aj účelové opätovné prehodnotenie projektov a zaraďovanie tých, ktorí boli pod čiarou, spätne po prehodnotení medzi úspešné projekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika